В протестите в София, проведени в деня на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС, участват и "движения за български суверенитет".

"Тези граждани на България се борят за прекратяване на съществуването, както те се изразяват, на колониалния гнет на ЕС и установяването на съвсем друга общност на европейските държави."

Думите са на Оксана Петровска, експерт от добре известния у нас Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ). До началото на 2017 г. негов председател бе ген. Леонид Решетников - човекът, посъветвал БСП да издигне кандидатурата на ген. Румен Радев за президент на страната ни.

България ще бъде слаб председател на ЕС, прогнозира Петровска в клип с продължителност 11 минути и половина. Причина за това според нея са многобройните проблеми пред страната ни.

"Но не трябва да се забравя, че за Европейската комисия това е изгодно, тъй като тя ще може сама да формира дневния ред и да постига оптимални решения", разсъждава Петровска.

Клипът е с дата 11 януари - деня на тържественото откриване на европредседателството.

От Еврокомисията Петровска преминава към Полша. Според експертката Варшава изтъква, че у нас има силно руско влияние:

"Полша се страхува, че въпросите, отнасящи се до газопровода "Северен поток-2" при българското председателство, ще бъдат решени в полза на руския "Газпром". Та нали българският президент неведнъж заяви, че е необходимо да бъдат свалени санкциите срещу Русия, тъй като пречат на нормалното развитие на икономическите отношения.

България често е наричана неравноправен член на ЕС, допълва анализаторката. И нито е в Шенгенското пространство, нито в еврозоната, което не дава благоприятни прогнози за по-нататъшната ѝ политика, която ще води в ЕС.

Същевременно Оксана Петровска обръща внимание, че главният проблем, който ще решава България, е интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Пред нас стоят също въпросите за миграционната политика и бежанците, формирането на "военен съюз на европейците", развитие на цифровия пазар. Очаква се София активно да предлага инициативи за решаването на наболелите въпроси, тъй като за нея председателството е много важно за подобряването на собствения имидж.

"България иска да стане видима за европейците страна, тъй като днес за нея се знае малко", смята Петровска.