На този етап втори кабинков лифт над Банско е напълно излишен. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV Никола Вапцаров, местен хотелиер и потомък на поета и революционер Никола Вапцаров.

Според него опашките могат да се облекчат, като се позволи на хотелиерите да продават ски пасове от рецепцията.

С организационни мерки човекопотокът може да се подобри поне с 40%, смята той.

„Едното е да се отворят повече каси, другото е да се комбинира извозване на туристите догоре с бусчета, както и да се увеличи скоростта на лифта. В Банско се говори от всички, че той работи на минимална скорост”, отбеляза той.

„Не може, когато има например ски олимпиада в Банско, да няма грам опашка, а в моменти, в които градът е почти празен, да стават километрични опашки. По този начин се създава впечатлението, че има проблем, а проблемът се създава от „Юлен”. Те действат с подмушване. Сега искат да сложат още една кабинка, след това ще започнат: „Малко ще изсечем, за да има ски, да има спорт, децата да са добре”, предположи Никола Вапцаров.

Той подчерта, че не е против развитието на Банско, а напротив, като хотелиер би се облагодетелствал.

Ако има разширение и бум, за нас това ще е добре, но аз не искам да става така. Не може по този начин, в 12 без 10, да се вземат решения, които касаят огромна територия от България и да се подарява тази гора на офшорна фирма с неизяснен произход”, подчерта Вапцаров.

„Не мога да бъда спокоен, че Банско ще се развива с някакви мафиотски инвестиции и пране на пари, защото това дестабилизира бизнеса. Предполагам, че има някакъв проблем с тези пари, щом не се декларира кой е собственикът, сигурно има конфликт на интереси”, отбеляза той.

„ЕС преди няколко месеца прие декларация да се окаже натиск върху офшорните зони, а ние подаряваме част от България на някаква офшорка”, категоричен беше Никола Вапцаров.

Той напомни, че "първоначалният план за Банско предвиждаше 7000 – 8000 легла при построяването на лифта. В момента  са 18 000. Как ще ни гарантират, че като разширят ски зоната, няма изведнъж да започне отново да се строи”.

„Тази гора от блокове, която отвращава хората, ни превърна в най-евтиния ски курорт в Европа. В момента в Тирол е по-евтино с картата, отколкото в Банско, но хотелите са по-скъпи, затова сигурно много хора идват в Банско”, допълни Вапцаров.