Има ли защо да се поставя обективността на БНТ под въпрос в последните седмици, каквито гласове вече се чуват? Още когато Емил Кошлуков пое поста програмен директор (през декември м.г.), даже от преди това - докато името му се спрягаше за шеф на Телевизията майка, граждани, в това число и колеги в телевизията, определиха назначението му като "скандално". А с появата на Кошлуков на екран като водещ на едно от най-авторитетните публицистични предавания в ефира "Още от деня", подозрението, че БНТ ще следва линия на правителствена подкрепа, не се опроверга. След първото му предаване се чуха призиви за Let it Be за БНТ.

Що се отнася до отразяването на протестите и контрапротестите за бъдещето на Национален парк Пирин, провокирани от решението на правителството от края на миналата година да измени плана за управление на парка, екоактивисти обвиниха телевизията, че внушава на зрителите, че протестиращите са жителите на Банско, а контрапротестиращите - природозащитниците. От времето на протестите, организирани в защита на правителството на Пламен Орешарски, "контрапротест" придоби негативен смисъл.

По този повод от Асоциацията на парковете в България са изготвили свой своеобразен медиен мониторинг на БНТ, обхващащ датите 13 ноември 2017 г., от когато датират и подновените опити на властта да измени плана за управление - 4 декември 2018 г., за когато бяха насрочени масови протести срещу вече приетото изменение.

От справката, с която Клуб Z разполага, става ясно, че превес в отразяването на темата има гледната точка на защитниците на правителственото решение. Мониторингът е върху 41 материала на БНТ 1 и БНТ 2 и обхваща новинарските емисии, сутрешния блок на Канал 1 "Денят започва" и "Още от деня".

От справката става ясно, че за този интервал на темата Пирин и ски зоната в Банско са посветени общо 2 часа и 25 минути. От тях думата на зелените организации и активисти е дадена за 20 минути, а на защитниците на строителсвото на писти и съоръжения в парка - 1 час и 47 минути. Оставащите минути разлика са кадри без коментар и чисто информативни материали, без оценъчен елемент. Всеки материал по темата е приложен със съответния линк.

"Според чл. 6 на Закона за радиото и телевизията Българска национална телевизия "отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика". Вижте как разбират новите ръководства на БНТ и Канал 1 плурализма. В мониторинга са включени 41 отразявания на темата Пирин по Канал 1", написа екологът Тома Белев в коментар.