Западните Балкани, отношенията Япония - ЕС и заплахите за сигурността в Югоизточна Азия, както и друстранните икономически отношения - това са били основните теми за разговор между премиера на Япония Шиндзо Абе и Бойко Борисов. Абе и делегация от министри и бизнесмени от Япония са на официално посещение у нас. Това е първата визита на японски министър-председател в България.

"Създадохме инициатива за сътрудничество в Западните Балкани. Надявам се, че със сътрудничеството с България ще продължим да си сътрудничим и с целия регион. Важно е да се засилят икономическите ни отношения. Решихме да стартираме японски бизнес форум. Бих искал този форум, който създадохме с Бойко Борисов, да се превърне в продължително сътрудничество и за двете страни“, каза още Шиндзо Абе по време на съвместното изявление с Борисов след срещата им.

По думите на Абе в разговорите е станало дума и за заплахите са сигурността в района на Югоизточна Азия в момента. 

Японският премиер привества приоритета на българското председателство на Съвета на ЕС е европейската перспектива пред Западните Балкани. По думите му „Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани”.

„България и Япония са две приятелски държави, които споделят ценности като свобода, върховенство на закона. По време на днешната срещата разговаряхме за постоянно усложняващата се ситуация в сигурността в Югоизточна Азия”, каза още Абе. По последната тема не бяха споделени детайли от нито една от страните.

„Цялата си воля и усърдие ще положим максимално бързо да се ускори процесът по време на нашето председателство за приключат на преговорите между ЕС и Япония, защото това е важно и за бизнеса. Преди една година темата "Западни Балкани" надали сте я чували някъде. Сега тя е приоритет на ЕС по време на нашето председателство”, каза на свой ред домакинът Борисов. И похвали добрите отношения на страната си и с Китай  заяви от своя страна Бойко Борисов.

И продължи:

„Днес с японския премиер имаме традиционни и изключително близки с двата народа отношения, с изключително мощните корпорации, чиито лидери са тук, в София, с българската експертиза по темата, съм убеден, че с премиера на Япония ще положим схеми за подпомогне на големи инфраструктурни проекти не само в България, но и на територията на Балканите. Благодаря за безвъзмездната помощ, която Япония е предоставяла."

Шиндзо Абе е първият премиер на Япония на посещение в София в историята на двустранните отношения.

Визитата на Абе е част от европейската му обиколка, която сама по себе си е историческа - защото в част от страните японски премиер също не е ходил досега.

 

 

 

 

 

По-рано през деня БТА съобщи, че японецът е заявил, че страната му е сключила споразумение с Естония, Литва и Латвия за засилване на икономическите и политическите връзки.

След среща в латвийската столица Рига Абе и латвийският му колега Марис Кучинскис казаха, че информационните технологии, транспортът и медицината са области, в които Япония вижда най-големия търговски потенциал в балтийските страни.

Четиристранният японско-балтийски пакт най-вероятно ще донесе ползи за Токио, след като бъде ратифицирано по-широкото споразумение за партньорство между ЕС и Япония.

И у нас премиерът на Япония води внушителна японска бизнес делегация.

"Радостен съм, че преговорите по договора за икономическо партньорство между Япония и ЕС завършиха", каза японският премиер. Това споразумение за свободна търговия ще отвори за японски компании пазари в съюза като Естония, Латвия и Литва и обратно.

Шиндзо Абе ще посети Сърбия и Румъния.