БСП е против борбата с корупцията, само депутатите от тази партия не подкрепиха новия антикорупционен закон. Това заяви пред БНР шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

"Единствено БСП не гласуваха за този закон, което ясно сочи кой е против борбата с корупцията, кой има интерес да се саботира, кой не иска да се върне топката назад във времето и да се установи истината за прехода, кой има интерес да държи в политически чадър и историята ни, и бъдещето ни. Само БСП гласува срещу", припомни Кирилов.

Според него целта на новия закон е "да се възстанови доверието в закона, в справедливостта, в държавната власт". Кирилов добави, че ако се направят сериозни стъпки в работата на новия антикорупциионен орган "ще има полза и за България, и по отношение мониторинговия процес с европейските ни партньори". Според него е рано да се коментира кой ще е начело на органа. Той изтъкна, че процедурите по избор ще са публични и декларира, че водещи ще бъдат професионалните качества на кандидатите, както и опитът им в тази работа.

Според Кирилов началото на българското председателство на Съвета на ЕС е успешно, а протестите от последните дни са "мероприятия, целящи преднамерено да създадат усещане за нестабилност и проблеми в държавата".

"Историята показва, че навсякъде председателският процес се използва от вътрешни сили, за да се изведат едни или други проблеми, и то в една ескалационна светлина", смята Кирилов.

По повод убийствата от последните дни той коментира, че някой много иска да се върнат времената, в които те бяха ежедневие и заяви:

"В държавата ни все още продължават сили, които искат дори с такива средства да създадат несигурност и нестабилност. В този сценарий целта е политическият ни живот да влезе в обяснителен режим".

По повод отпуснатите на МВР 100 млн. лв, Кирилов каза, че в бюджета са създадени буфери за реакция в извънредни ситуации. Кирилов декларира, че ГЕРБ ще подкрепи Истанбулската конвенция в парламента.

"Това, което притеснява голяма част от опонентите на тази конвенция поради неправилен прочит на понятията, вече е факт в българското законодателство", каза Кирилов.