Виктория Томова, първата ракета на България при дамите, се класира за основната схема на Откритото първенство на Австралия по тенис като "щастлива губеща".

В третия си решителен мач от квалификациите 139-ата в света отстъпи пред Анна Блинкова (Русия) с 3:6, 6:1, 1:6. 22-годишната софиянка обаче попадна в схемата, тъй като хърватката Ана Конюх се отказа.

Вече е ясна съперничката на Томова в първия кръг - Никол Гибс (САЩ, №113 в ранглистата). Мачът е утре (понеделник) рано сутринта наше време.

Три българки участваха в квалификациите в Мелбърн, като само Виктория Томова намери място в основната фаза. Сесил Каратанчева отпадна в първия предваритилен етап, а Елица Костова - във втория.

Междувременно стана известен първият съперник на Григор Димитров - това е австриецът Денис Новак (№224 в света). Двамата не са играли досега един срещу друг.

Мачът им е на централния корт "Род Лейвър" и трябва да започне около 6 часа българско време в понеделник сутрин. През миналата година Гришо игра на полуфинал в първия за годината турнир от Големия шлем.