Зам.-шефът на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев заяви пред БНР, че темата за Истанбулската конвенция излишно се политизира и истеризира. Според него на този етап Конвенцията няма да доведе до ефективност, а само до политическа декларативност: 

"Много по-големи ползи ще имаме, ако променим Закона за домашното насилие, Закона за дискриминацията, който защитава хомосексуалистите Ако ГЕРБ са готови да разрушат семейните ценности, така както го правят с християнските, това си е тяхна работа", заяви Стойнев.

По повод т.нар. трети пол той допълни:

"Не считам, че е необходимо на децата да се обяснява в училище, че всъщност тати е мама, пък мама е тати, че те, всъщност, след училище, ако живеят в грешно тяло, трябва публично да го заявят и това да бъде защитено, защото в голяма част от европейските държави се води този дебат. Считам, че този дебат не отговаря на нашите семейни ценности, особено на моите християнски виждания и на този етап това по никакъв начин не засяга насилието над жени".

Стойнев каза още, че БСП има конкретни законодателни инициативи в защита на жените и "на всички онези, които се чувстват незащитени в обществото".

По повод готвеният вот на недоверие той изтъкна, че вотът не е математика, а политика.

"За първи път българският парламент ще дебатира за сваляне на правителство заради корупция. И може би това е закъснял процес, защото и обществото, и бизнесът, и гражданите знаят, че корупцията е скритият двигател на нещата. Самата държава по този начин функционира. Цели административни структури като общините организират и дирижират корупционни механизми. Ето това е големият проблем", каза Стойнев.

Според него ГЕРБ прави политика на церемониите, докато БСП прави политика на дебати:

"И днес смятаме, че престоят на ГЕРБ във властта е пагубен за българското общество, защото това е един продължаващ се разпад, едно тотално изтощение на цели социални системи като образование, здравеопазване, като загуба на ценно време за един по-висок и стабилен икономически растеж. Бих казал нещо повече, че това ще доведе до едно по голямо изчерпване на обществения ресурс заради тази всеобхватна корупция. Тоест ние казваме, че има управленска алтернатива, че ГЕРБ и коалицията трябва да си тръгнат, защото пречат на нормалното развитие на държавата", заяви Стойнев.