Протестите в защита на Пирин и против решението на правителството да разреши изграждането на нови ски съоръжения в националния парк продължават. Днес сборният пункт е пред сградата на Министерския съвет, докато в нея премиерът Бойко Борисов посрещаше премиера на Япония и делегацията му на историческа визита. 

Заради мерките за сигурност покрай посещението гражданите не можеха да преминават свободно през Ларгото в карето на властта. Трябваше да заобикалят постовете на полиция и жандармерия.

От Министерския съвет недоволните граждани, обявяващи се в защита на Пирин заради подозрения, че се готви застрояване извън предвидените от Плана за управление на националния парк територии, тръгнаха на шествие по бул. "Цар Освободител". Този път начело на шествието освен носещите традиционния плакат "Граждани срещу мафията" бяха група гайдари.

"Истинските войводи пазят планината, не я продават" - това бе един от лозунгите, заигравка и с това, че най-върлите защитници на правителстветото решение за Пирин са от "Обединени патриоти". 

Протестите срещу втория лифт на Банско започнаха през миналата година. Последната демонстрация беше в четвъртък. Тогава бе и официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС.

Към момента правителството не смята да ревизира решението си за промяна на плана за управление на парк "Пирин". Протести има и в други градове освен в София. Местната власт в Банско организира контрапротести. Последната акция на защитниците на втория лифт бе в София и бе водена от вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.