„Да дадем заявката България заедно със Западните Балкани, където имаме този потенциал, да стане Силициевата долина на Европа - това е нещо, което през председателството ще успеем.”

Това обяви министърката на европредседателството на България на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред Нова тв. Темата се появи покрай думите й, че предстои приемане на законодателство, свързано с дигиталната икономика и образование. Павлова обясни сериозността на процесите и причините за думите й за Силициева долина в Европа така:

„Дигиталната икономика – тази, която създава работни места, и дигиталното образование, които ние трябва да адаптираме вътре в страните си, включително в България, а това за нас е една уникална възможност, защото виждаме тенденцията в последните няколко години – младите, децата ни, които заминаха да учат и да живеят в чужбина, започнаха да се връщат в България, защото могат да работят в сектора на дигиталните технологии. Това е една тенденция, която ние трябва да хванем и да работим усилено по нея. Това е част и от общия ни дневен ред.”

В момента България държи ресора "цифрова икономика и цифрово общество" в Европейската комисия, след като наследничката на Кристалина Георгиева в екипа на Жан-Клод Юнкер - Мария Габриел, получи именно тази задача. Преди това комисар Георгиева отговаряше за бюджета на ЕС, тя бе и заместничка на Юнкер. 

Лиляна Павлова коментира и заявката на България, че до 30 юни тази година - тоест до края на европредседателството, ще кандидатства за влизане в чакалнята на Еврозоната - първа стъпка за бъдещо присъединяване към еврото:

„Това е валутен механизъм, към който България е готова отдавна, защото ние сме с фискиран курс на лева към еврото от толкова години. Тази стъпка няма да е толкова радикална. Аз смятам, че това е навременно и очаквано. Но последващият етап за нас е много важен. Влизайки в чакалнята, да не стоим твърде много години там, а затова е много важна предварителната подготовка”, каза още Лиляна Павлова.

Минималният срок за престой в т.нар. чакалня - механизма ERM 2, е две години от влизането в него. 

Министърката каза още, че европредседателството ни е започнало много силно и никой от гостите не се е притеснил от протестите - такива неща има навсякъде в Европа.

За речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск Павлова заяви:

„Имахме предварителна информация, че Доналд Туск се готви да говори на български език, да ни изненада, но най-емоционалният момент беше, когато всички го чухме да произнесе цялата си реч на български език. Ние говорихме с екипа на Доналд Туск и знаем, че той самият има принос в написването на тази реч.”