Час преди провеждането на масов протест на лекари от общинските болници в цялата страна с настояване за допълнителни субсидии, здравното министерство (МЗ) обяви, че ще отпусне близо 28,5 млн. лв., но за дейности, извършвани от общинските болници по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г.

"Със сумата ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната; дейности, свързани с медицинската експертиза (ТЕЛК) и други. Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната", пише в съобщението на министерството.

От ведомството на Кирил Ананиев припомнят, че извън цитираната методика нямат право да отпускат целеви субсидии, защото подобно действие би попаднало в графа „нерегламентирана държавна помощ“, за което страната ни ще бъде санкционирана от Европейската комисия.

По закон у нас болниците са търговски дружества, без значение от собствеността им. А според правилата на ЕС държавата не може да отпуска целеви средства за търговски дружества. 

По план между 12 ч и 13 ч днес членовете на Сдружението на общинските болници в България (СОББ), излиза пред болниците или сградата на съответната община в знак на протест срещу лошите условия на труд, ниските и бавещи се заплати, липсата на медикаменти и др. Мотото е "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!". Очаква се в него да се включат 20 лечебни заведения, намиращи се извън градовете-областни центрове - Казанлък, Карлово, Асеновград, Попово, Девин, Омуртаг, Дупница, Димитровград, Поморие, Елхово, Кнежа и др. Натрупали са дългове за близо 25 милиона лева, а искането им е за отпускането от държавата на целеви нови 30 милиона лева. 

Функциониращите общински болници в момента са малко над 120. Общите им задължения възлизат на 100 милиона лева, а от тях просрочените са за 44 милиона. В критично състояние са и болниците в Свищов, Белоградчик, Омуртаг, Тутракан, Петрич, Чирпан, Ловеч и Гоце Делчев. Най-съществената причина за това тежко финансово състояние е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., изтъкват от СОББ, цитирани от Нюз бг. Искането на протестиращите е за увеличаване на цените на клиничните пътеки, които покриват масовите заболявания. Българският лекарски съюз подкрепя протеста. 

От министерството предлагат още на общинските здравни структури "оказване на методологическа и експертна помощ за преструктурирането им". Взимането на решения за преструктуриране обаче е работа на собственика - в случая на съответните общини.

"МЗ категорично смята, че евентуално преобразуване на някои многопрофилни болници за активно лечение в диагностично-консултативни центрове, не би оказало негативно влияние върху достъпа на населението до медицинска помощ. Успоредно с това, за да се гарантира достъпът до спешна медицинска помощ на българските граждани, МЗ, в изпълнение на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, предвижда обновяването или изцяло новото изграждане на общо 237 филиала и центрове за спешна медицинска помощ", посочват още от министерството на Кирил Ананиев.

Оттам обещават и да се преразгледат клиничните пътеки, по които работят общинските болници, като същевременно министерството актуализира и медицинските стандарти.