Бюджетната авиокомпания Ryanair въвежда нови условия за ръчния багаж, които влизат в сила от днес, съобщиха от компанията.

Досега пътниците можеха да носят две чанти ръчен багаж с тях в кабината без допълнителни такси. Отсега нататък в кабината се допуска само една чанта, втората (по-голяма) трябва да се чекира за товарното отделение на самолета. А на крайната дестинация ще трябва да изчакате разтоварването на багажа. Добрата новина е, че пак няма да има такса за допълнителен багаж, която иначе е 25 евро за трета чанта.

За да избегнете това, можете да закупите право за приоритетно качване на борда. То струва 5 евро при купуване на билети или 6 евро до 45 минути преди полета. Приоритетните пътници се пускат първи в самолета и могат да подредят на спокойствие багажа си в шкафовете над седалките. 

Явно именно дългото поставяне, вадене и изваждане на багажа в кабината причинява забавяния, което е основната причина за новата политика, твърдят от ирландската авиолиния.

Компанията продължава да предлага едно парче регистриран багаж безплатно, което отива в товарния отсек - но много пътници искат да избегнат дългото чакане за разтоварване на багажа.