Mакедонският парламент ратифицира договора Договора за добросъседство и приятелство между Република Македония и България. Документът беше подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г. Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че "договорът защитава нашите интереси и интересите на България". Той определи като хубав знак, че договорът се ратифицира на днешния ден, на който през 1992 г. България първа в света призна независимостта на Република Македония под нейното конституционно име.

Договорът бе подкрепен от българския парламент в края на миналата парламентарна сесия.

Поздравявам парламента на Република Македония, който ратифицира днес Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. С това те показаха, че желанието ни да изградим модерни, европейски отношения на приятелство и доверие е общо. Това се посочва в позиция на министър-председателя Бойко Борисов във връзка с ратификацията на документа, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Ратификацията на Договора от страна на македонския парламент е естествено продължение на прагматичния диалог, който нашите две правителства започнаха още миналата година в Скопие с подписването на този договор и на девет документа за сътрудничество в Струмица по време на съвместното заседание на двете правителства. Както сме заявявали многократно, европейското бъдеще на Република Македония е сред основните приоритети в политиката на Република България и ще продължи да бъде такъв и след българското председателство на Съвета на ЕС", се посочва още в позицията на премиера.

 

Външният министър Екатерина Захариева също поздрави Македония за ратификацията.

"Поздравявам парламента на Република Македония за решението днес да ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете ни държави.

Така се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани.

Ние ще продължим да бъдем активни в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония. 

Това е стратегически избор на нашата държава, залегнал и в приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

Убедена съм, че договорът ще направи региона по-единен и по-силен."

 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави своя македонски колега Талат Джафери по повод ратифицирането на договора за приятелство. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

"Ратифицирането на документа е историческа стъпка, с която се потвърждава волята на нашите две страни да продължат усилията си за изграждане на модерни, добросъседски отношения, основани на европейските ценности", отбелязва в писмото си Цвета Караянчева.