Милиардерът Джордж Сорос ще продължи да се бори с вълната национализъм, превърнал се в "доминираща идеология" света. В интервю, дадено пред Financial Times, Сорос коментира последните атаки срещу него и организацията му "Отворено общество" от тези, които виждат враг в либералните ценности, но той не възнамерява да отслаби усилията си срещу тях. 

"Доминиращата идеология в света сега е национализмът и тази голяма промяна е едно дежавю. Европейският съюз е институция, която е на ръба на разпада. А Русия отново набира сила, основана на национализма."

В България управлява коалиционно правителство между ГЕРБ и националистите от "Обединени патриоти" (ВМРО, НФСБ и "Атака").

Фондация "Отворено общество" контролира милиарди долари, по-голямата част от които са предоставени от личното състояние на Сорос. "Отворено общество" работи в 140 държави, като отпуска грантове на различни проекти, свързани със защита на човешките права, борбата с езика на омразата, грамотност и образованост и др."

"Отворено общество" работи за изграждане на жизнени и толерантни демокрации, пише организацията на сайта си. В името на тази цел от 1979 година до сега са отпуснати безвъзмездно около 14 милиарда долара.

Сорос, който е унгарски евреин по произход, е един от оцелелите от Втората световна война. Богатството му се оценява на 25 млрд. долара, а във Великобритания е известен като "Човека, който срина Bank of England", след като игра срещу паунда през 1992 г. и спечели над 1 млрд. долара.