15 души бяха ранени при бой с ножове в училище в руския град Перм, съобщиха медиите в страната.

Информациите за инцидента все още са противоречиви.

Боят обаче предизвика сериозна тревога. Още повече че стана ясно, че инициаторът, идентифициран засега само като Лев Б., се интересувал много от историята на клането през 1999 г. в училище "Колъмбайн" в градчето Липтън, щата Колорадо. Тогава двама младежи разстреляха 12 ученици и един учител, след което се самоубиха.

Масовото убийство в "Колъмбайн" не е най-голямото в САЩ. То обаче бе едно от първите, предавани пряко в ефир. Драмата продължи 4 часа и половина.

[[nid:41490]]

Какво се случи в Перм?

Първоначално бе съобщено, че в сградата на училище 127-о нахлули двама неизвестни с маски на главата и започнали да нанасят удари с ножове по учениците.

По-късно се разбра, че нападателите са двама 16-годишни - бивш и настоящ ученик от училището. Дежурната ученичка не могла да ги спре. Бившият възпитаник на училището дори показал стария си пропуск.

Двамата нахлули в стаята, където четвъртокласници имали час по трудово обучение.

"Един от тях не даваше на учениците да излизат от класната стая, стоеше до вратата. А вторият нанасяше на децата с рани с нож... Част от класа успя да се измъкне, те избягаха в търговския център "Кит", намира се отсреща", сподели очевидец пред пермското регионално издание 59.ru.

Единият от побойниците започнал да удря и учителката с нож. Нанесъл й няколко удара в шията.

Според непотвърдени сведения нападателите удряли децата по главите с дръжките на ножовете.

Учениците дори смятали да скачат през прозорците. Но не стигнали дотам.

И двамата нападатели са арестувани. Дори бе разпространен видеоклип с ареста на Лев Б., който е обявен за инициатор на боя с ножове. Според социалната мрежа "В контакте" той се казва Лев Биджаков.

 

 

Каналът Mash на приложението Telegram твърди, че вторият нападател се казва Александър Буслидзе.

Заради клането за Перм по спешност отлетя Анна Кузнецова - пълномощник за правата на децата при руския президент.

Най-много пострадали - шестима, са на 10-годишна възраст. 

Тежко ранени са само учителката и 16-годишен ученик. Двамата са в болница.

По-късно се появи информация, че двамата младежи планирали и извършили заедно нападението срещу училището. След това обаче в завзетата от тях класна стая двамата се скарали помежду си. След което се нахвърлили един върху друг с ножове.

Дори ползватели обърнали внимание, че за секунда се вижда, че гърлото на единия от задържаните нападатели е прерязано.

Причината за инцидента официално не се съобщава. Според сведения от социалните мрежи то било предизвикано от оскърбително новогодишно поздравление. То гласяло: "Честита Нова година, кучета!" Обръщението "кучета" ("псы") е много обидно в руския език и е равносилно на нещо като "мръсници" или "гадове".

Единият нападател е регистриран като пациент на психоневрологичния диспансер в Перм, съобщиха по-късно от МВР. 

На снимките в профилите си в социалните мрежи Лев често позирал с автомати. Някои го изтълкуваха като доказателство за намерението му да извърши повторение на клането в "Колъмбайн". Малко преди нападението срещу училището младежът изтрил снимките.

Останал само клип, на който се вижда как Лев пуши и се смее явно в неадекватно състояние.

 

 

През миналата година Лев Б. завършил 9-и клас в училището. Той на два пъти повтарял класа. Иначе сега би трябвало да бъде абитуриент. Бил слаб ученик, но нямал агресивно повенение, твърдят хора, които го познават.

Прокуратурата започна проверка. Заведено е дело за опит за убийство на повече от един човек.

Учителка рискува живота си, но спаси децата

Наталия Шагулина.

Големият герой от клането в Перм е учителката Наталия Василиевна Шагулина, пише сайтът 59.ru.

С риск за живота си 46-годишната преподавателка на началните класове е защитавала четвъртокласниците от двамата нападатели с ножове, твърдят очевидци. И е застанала на пътя на въоръжените младежи, които на няколко пъти са я наръгали в шията. Това обаче е спасило много деца от тази участ.

"Познавам Наталия Василиевна отлично и знам, че тя е в състояние да пожертва живота си в името на здравето на децата", сподели пред изданието бивша нейна ученичка на име Олга.