Испания ще продължи да управлява Каталуня пряко от Мадрид, ако намиращият се в доброволно изгнание бивш регионален премиер Карлес Пучдемон бъде наново избран на поста.

Това заяви испанският премиер Мариано Рахой, предаде Ройтерс.

Пучдемон избяха в Белгия през октомври 2017 г., след като Рахой го уволни. Причина бе декларацията за независимост, която каталунският парламент гласува и която бе обявена за незаконна. В Испания Пучдемон е заплашен от арест и дълги години затвор.

Всичко това се случва броени дни преди в Барселона на първата си сесия да се събере новоизбраният регионален парламент. Сепаратистите заявиха, че Пучдемон е техният кандидат за премиер. Те проучват дали той може да управлява автономната област по видеовръзка от Брюксел.

Рахой обаче ги поля със студен душ, отбелязва Ройтерс.

"Абсурдно е някой да се стреми да оглавява регионалното правителство на Каталуня като беглец в Брюксел. Човек трябва да има здрав разум", заяви испанският премиер в реч в централата на неговата консервативна Народна партия (НП).

Той допълни, че ако Пучдемон се опита да участва в гласуването в парламента за нов премиер от Брюксел, правителството в Мадрид незабавно ще оспори това ред съда.

Премиерът каза също, че ако Пучдемон бъде преизбран, ще останат в сила конституционните правомощия, задействани от централното испанско правителство през октомври за налагане на пряко управление на Каталуня.

Рехай свика предсрочни регионални избори на 21 декември 2017 г. в опит да разреши политическата криза, довела до това, че много компании напуснаха Каталуня.

Вотът обаче пак даде абсолютно мнозинство на партиите, подкрепящи независимостта, което увеличава възможността от нов стремеж към отцепване от Испания тази година.

Първата сесия на парламента е на 17 януари. Тогава ще бъдат избрана комисията, ръководеща дейността му. Нов премиер може да бъде избран най-рано на 31 януари.