По-ниски цени на парното, камери за видеонаблюдение около гетата и изграждане на нова разширена система за мониторинг на въздуха.

Това бяха само част от предложенията на граждани за подобряване на чистотата на въздуха в София. Днес в Столична община (СО) се проведе своеобразно обществено обсъждане на мерките, анонсирани наскоро от "Московска" 33 и включващи т.нар. зелен билет, по-скъпа синя зона, безплатно паркиране в буферните паркинги, ограничаване на движението на коли в центъра и др.

До реално обсъждане на тези мерки, които предстои да приеме във вторник екокомисията в местния парламент обаче така и не се стигна. Гражданите даваха други предложения, най-вече свързани с кварталите, в които живеят. Диалог почти нямаше и заради фрустрацията им, мотивирана с това, че общината действала бавно, ако изобщо действала и комуникацията с нея била трудна.

Очаквано, най-много представители имаха организациите на едни от най-замърсените квартали - "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел". Те отново заявиха исканията си, свързани с горенето на боклуци в геттата във "Факултета" и Виетнамските общежития: да се съборят незаконните бараки, да се поставят още измервателни станции, както и камери за видеонаблюдение около гетата, да се правят регулярни проверки и да се налагат санкции, дори да се сменят кофите за боклук с такива, в които да не може "да разбичкват" и да ровят жителите на гетото. От тези замърсени квартали, които редовно излизат на протест, поискаха още приоритетно там пунктовете за вторични суровини да бъдат изнесени на поне 10 км отстояние от жилищните сгради.

"Ние сме подложени на геноцид! Затворници сме в собствените си домове! Периодът октомври-април е пагубен за нас. Благодарение може би на висши сили, тази зима все още оцеляваме", посочи десислава Малинова от "Красна поляна".

Дъщерята на оперената легенда Никола Гюзелев - Адриана пък предложи генерални мерки - често миене на улиците, изграждането на нови буферни паркинги около метростанциите, по-висок данък за старите коли, пълна подмяна на автопарна на общината. Тя поиска още по-социална цена на столичното парно, за да се върнат хората към този щадящ природата вид отопление.

Всмут през цялото време внасяше бизнесменът Пламен Медаров, представил себе си като "нормален гражданин на София, астматик", познат на почитате;лите на формата Big Brother. Медаров директно попита шефката на екокомисията в СО Лорита Радева кой отговаря за неработещата система на БАН, която дава двудневна прогноза за чистотата на въздуха, върху която прогноза ще влизат в сила и мерките на общината. Факт, тази система на няколко пъти показа, че прогнозата е далеч от действителността.

"Вие лъгахте в продължение на месеци, че няма замърсяване!", обвини Медаров.

"За да се твърди, че системата не работи, трябва да има доказателства", отвърна му Радева и отново посочи, че системата работи от средата на миналия декември. 

"Слушаме едни фалшиви мерки! Аз умирам! Слизам в центъра на София, за да дишам мръсен въздух!", провикна се гражданка на Красна поляна.

На обсъждането за София се оказа и управител на един от топлинните счетоводители в Пловдив. За да... се опита да продаде на общината технология за "изгаряне на кабели и извличане на мед". Кабелите са сред любимите материали за "отопление" и извличане на метала. Както и да предложи технология за отпадане на такса сградната инсталация.

"Много хора се отказват от тази хубава услуга - парното, защото не искат да плащат сградна инсталация. Има технология, направена така щото да отпадне сградната инсталация и хората да се върнат към парното", предложи топлинният счетоводител Ичко Рачев, но бързо бе снет от "трибуната".

"Замитате всичко под килима! Обещавам ви, че другата седмица цяла София ще се вдигне на протест. Правите имитация на обществено обсъждане. защо не правите видеоконференция по skype, а карате гражданите да замърсяват въздуха като идват дотук", намеси се пак Павел Медаров. А skype предложението му бе оценено от общинската администрация като единственото градивно нещо, предложил в този разговор, но и като нелоша идея.

На финала стана ясно, че жителите на най-замърсените квартали ще имат среща с общински служители идната седмица, за да се набележат конкретни мерки. А Радева заяви, че общината мисли за местна измервателна система, която да обхваща повече квартали. В момента СО използва уредите на изпълнителната агенция по околната среда към екоминистерството, като станциите на ИАОС са разположени на нелогични за нуждите на столицата места - като "Копитото" на Витоша, например.