Сирия, Русия и Турция се разгневиха на решението на САЩ за създаване на Сили за гранична сигурност (СГС) в Сирия, предаде Ройтерс.

В неделя Вашингтон обяви плановете си да създаде и подкрепи 30-хилядна милиция под ръководството на кюрдските отряди. Тя трябва да отбранява контролираната от американските сили територии в арабската република.

В момента върви обучението на първите възпитаници на СГС. Те ще бъдат разположени по границите на района, контролиран от Сирийските демогратични сили (СДС) - коалиция от милиции в Северна и Източна Сирия. Водеща роля в новата формация ще имат кюрдските Отряди за народна самоотбрана (ОНС).

Половината от бойците на "граничните сили" ще бъдат ветерани от СДС. В момента се извършва набирането на останалата половина.

СГС ще бъдат разположени по границата с Турция на север, границата с Ирак на югоизток и покрай долината на река Ефрат, която в действителност представлява разделителна линия между подкрепяните от американците СДС и сирийските правителствени сили, поддържани от Иран и Русия.

Интересното е, че най-остро и гневно реагира не Сирия, а Турция, отбелязва Ройтерс. И има защо. Анкара смята кюрдските ОНС за крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична организация не само от нея, но и от Европейския съюз и САЩ.

"Ще задушим тези сили още преди те да се зародят", заяви турският президент Реджер Ердоган.

Турция е главният мюсюлмански съюзник на САЩ в НАТО. Отношенията между двете страни обаче напоследък са доста обтегнати. Една от причините за влошаването е взетото преди време решение от Вашингтон да подкрепи кюрдските бойци. Дотогава двете страни подкрепяха едни и същи бунтовнически групировки, борещи се срещу режима на Башар Асад.

"Страна, която наричаме съюзник, настоява за формирането на терористична армия по нашите граници. Кого освен Турция може да вземе на прицел една терористична армия?", каза Ердоган на митинг в Анкара.

И допълни, че Турция е завършила подготовката си за операция в контролираните от кюрди територии в Северна Сирия.

След което предупреди:

"Ето какво искаме да кажем на нашите съюзници: не заставайте между нас и терористичните организации, или няма да носим отговорност за нежелани последици. Не ни карайте да погребем тези, които са с терористите. Операциите ни ще продължат дотогава, докато не остане нито един терорист, ащо ще броят и да е 30 000."

Правителството на Башар Асад се зарече, че ще разгроми новата милиция и ще прогони американските войски от страната. Според режима планът на САЩ е вероломно нападение срещу суверенитета на арабската република.

През последните две години с руска подкрепа сирийската армия разгроми голяма част от противниците си и си възвърна контрола почти върху цялата страна.

Русия пък нарече плана на САЩ заговор за разчленяването на Сирия и поставянето на част от нея под американски контрол.

"Действията, които наблюдаваме, показват, че САЩ не искат да поддържат териториалната цялост на Сирия", коментира външният министър Сергей Лавров.

В Иран смятат, че американският план още от самото начало е обречен на провал.

В управляваните от кюрди сирийски райони обаче изтъкват, че СГС са необходими за опазването на тези територии от заплахите, идващи от Анкара и Дамаск.

"За предотвратяване на каквато и да било атака трябва да има възпираща сила, която охранява границата между нашите райони и другите", заяви Фауза Юсеф, висша представителка на сирийските кюрди.

"Докато не бъде постигнато политическо споразумение, тези райони имат нужда от охрана. Сега няма никакви гаранции", допълни тя.

Главните кюрдски групировки в Сирия се оказаха сред малцината печеливши от продължаващата вече седма година гражданска вона, отелязва Ройтерс. Те се стремят да бетонират кюрдската автономия м големи части от Северна Сирия. САЩ са против тези планове, макар да подкрепят СДС.

Като цяло сирийското правителство и главните кюрдски партии в страната избягваха да влизат в конфликт помежду си по време на войната. И двете страни имат обща цел - борбата срещу "Ислямска държава" и други джихадистки движения. В последно време обаче Башар Асад отправи немалко враждебни нападки срещу кюрдите и сега те застанаха срещу него.