В забранената зона, създадена около Чернобилския АЕЦ в Украйна ще бъде изградена слънчева електроцентрала, която ще произвежда 1 мегават електроенергия. Тя ще бъде разположена само на 100 метра от саркофага, построен върху разрушения ядрен реактор. Понастоящем изграждането на комплекса е на финален етап, съобщи Science Alert.

Според Евгения Варягина, която ръководи проекта "Слънчев Чернобил", новото съоръжение може да осигури електричество на средно голямо селище с около 2000 домакинства. Тенденцията е електроцентралата да произвежда сто пъти по-голяма електроенергия.

Централата заема територия от 1.6 хектара, върху които ще бъдат разположени 3.8 хиляди соларни батерии. Те ще бъдат закрепени на бетонни плочи, а не за земята, тъй като в зоната това е забранено заради разпространението на радиоактивен прах.

През 2016 г. стана ясно, че Украйна търси инвеститори за строителство на соларни централи в района на Чернобилската АЕЦ.  Целта на Киев е да изгради фотоволтаици с обща мощност 1 гигават. За сравнение, в Германия, където слънчевите дни са много по-малко, токът от слънче е 39 гигавата. Според анализатаори, необходими са инвестиции от поне 1 милиард евро, за да постигне Украйна целта си.

Аварията в Чернобил на 26 април 1986 г. е най-голямата от такъв тип в света. След взрив в четвърти енергоблок в атмосферата беше изхвърлен голямо количество радиоактивен прах. На радиоактивно облъчване бяха подложени близо 8.4 милиона души от Беларус, Украйна и Русия. Около АЕЦ беше създаден т.нар. забранена зона, а жителите на два града - Чернобил и Припят, както и на 74 села, бяха евакуирани.