Решението Великобритания да напусне ЕС може да бъде отменено, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Европейския парламент днес, съобщи Ройтерс.

Туск отбелязва в обръщение към евродепутатите:

"Ако британското правителство се придържа към решението си да напусне, "Брекзит" може да стане реалност, с всички свои негативни последици, през март догодина, освен ако няма промяна в мнението на нашите британски приятели."

После коментира възможността да се отмени референдумът (или да се проведе отново, както се коментира в самата Великобритания) така:

"Не беше ли Дейвид Дейвис този, който каза: Ако демокрацията не може да си смени мнението, тя спира да е демокрация?

Ние тук, на континента, не сме променили това, което ни е в сърцата. Сърцата ни са все още отворени за вас."

Великобритания гласува да излезе от ЕС на референдум през 2016 г., след който стана ясно, че голяма част от британците не са били наясно от последствията на вота, неинформирани и заблудени от манипулации на кампанията.

Макар британското правителство да спазва строго референдума, който бе напълно законен, веднага след вота започна да се обсъжда отменяне на решението и евентуално провеждане на второ допитване.

Европейският съюз пък показа готовност да търси най-добрата сделка за напускане, макар и други като Туск да са обявявали, че ЕС все още е отворен за британците, ако искат да останат - докато не бъде финализиран изходът от ЕС.