Оливер Йованович - един от най-видните сръбски лидери в Косово, бе убит, предаде БГНЕС.

Той е бил застрелян в сръбската част на разделения град Косовска Митровица. 64-годишният Йованович оглавяваше Гражданска инициатива "Свобода, демокрация, истина".

По политика било стреляно в момента, в който той влизал в сградата на партията си.

"Изглежда, че е починал на място. Знаем, че е получил пет огнестрелни рани. Бил е откаран в болница веднага, лекарите са се опитали да го спасят, но напразно", каза адвокатът Небойша Владович.

Косовската полиция потвърди, че е имало покушение и съобщи, че политикът е в болница, а всички служители на реда са изпратени да издирват нападателите.

Те са стреляли по Йованович от автомобил. Повече подробности засега не се съобщават.

Убитият е смятан за умерен лидер на косовските сърби. В миналото той е бил държавен секретар в сръбското министерство за Косово и Метохия.

През 2016 г. Оливер Йованович бе осъден на 9 години затвор за военни престъпления. През февруари 2017 г. обаче той бе освободен.

Борисов осъди убийството

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор със сръбската си колежка Ана Бърнабич по повод убийството.

"Категорично осъждам убийството на Оливер Иванович. Всяко насилие е в противоречие с цивилизационните ценности и европейския избор на страните от Западните Балкани. Очаквам политическите елити и всички граждани да проявят зрялост и сдържаност. Върховенството на закона не може да се поставя под съмнение и вярвам, че виновните за това престъпление ще понесат своята отговорност", заяви Борисов.

Той е убеден, че диалогът между Белград и Прищина няма алтернатива и не трябва да се допуска подобни актове да го възпрепятстват. Борисов изказа съболезнования на семейството и близките на Иванович.