Конституционният съд ще решава по същество делото за подадената, неприета, а накрая и оттеглена оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев идния вторник - 23 януари, съобщи БНР. Днес съдиите приеха нови доказателства по делото, след като на предишното си заседание му дадоха ход по допустимост.

Новите доказателства са писмо от самия Добрев, с което оттегля заявлението за подаване на оставка, което Народното събрание отхвърли, а депутати от БСП пратиха гласуването в КС. В определението си за допустимост казусът да се разглежда КС настоя Народното събрание да публикува акта на гласуване и отхвърляне на подадената оставка, но това до момента все още не е факт.

КС прие и правни становища по темата нарушена ли е Конституцията с отказа на пленарната зала да освободи Добрев като депутат. Едно от тях е на проф. Васил Мръчков, чието мнение бе публикувано в сайта  "Де факто". Според юриста целта на ГЕРБ с оттеглянето на заявлението за оставка, което обаче вече е гласувано, макар и резултатът да е отхвълянето на оставката, не би трябвало да е основание КС да прекрати делото поради липса на предмет.

Целта на ГЕРБ е именно тази - съдът да няма предмет, по който да се произнесе. Сега въпросът е дали КС ще приеме това като основание изобщо да не реши делото за противоконституционност на отхвърлянето на оставка, подадена от депутат. Идеята, че КС трябва да прекрати делото, станало популярно като делото "Не даваме Делян", бе лансирана от шефа на правната комисия в Народното събрание от ГЕРБ Данаил Кирилов в интервю за БНР преди седмица. 

Каквото и да е решението на конституционалистите, това не застрашава мястото на Добрев в 44-тия парламент. По закон решенията на КС няма обратно действие - тоест дори и той да се произнесе, че оставката е отхвърлена в нарушение на основния закон, то Добрев ще си остане депутат. В Закона за Конституционния съд пише, че при наличие на противоконституционост на дадено решение или нормативен акт институцията, която го е приела, трябва да поправи това. Разпоредбата обаче не означава, че трябва да се проведе ново гласуване в залата по освобождаването на избраника от ГЕРБ, обясниха юристи.

Докладчик по казуса в КС е бившият председател на ВАС и бивш омбудсман на републиката Константин Пенчев.