19 100 000 лева е бюджетът на Българския футболен съюз за 2018 г., обяви зам.-изпълнителният директор на централата Павел Колев след днешното заседание на изпълкома. Ръстът в сравнение с миналата година е 6 милиона, които влизат в касата на федерацията по програми на ФИФА и УЕФА, а също така от участието на националния отбор в новия турнир Купа на нациите, стартиращ наесен.

Колев направи интересен паралел с 2006 г., когато бюджетът е бил 7 милиона лв.

Клубовете с право на глас на конгреса на 16 февруари в хотел "Маринела" са 546. На конгреса ще постъпи предложение да бъдат приети 117 нови клуба, а 145 да бъдат изключени заради липса на дейност.

До момента в деловодството на централата са подадени кандидатурите за конгреса на Борислав Михайлов и Ивайло Дражев. Все още не са внесени документите на Любослав Пенев. 

Крайният срок е 1 февруари. Комисията за подготовка на форума на може да спре даден кандидат, ако открие, че по даден параграф той не отговаря на изискванията. Само конгресът има това право, уточни Павел Колев.

"Няма да коментирам опозицията, но досега не съм видял идеи, а само плюене, коментира настоящият №1 в родни футбол Борислав Михайлов. - Готвим се да спечелим конгреса. Смятам, че сме заслужили. Бюджетът е увеличен с 63 процента, при това без класиране на националния отбор на голямо първенство. На конгреса ще бъде приет 4-годишен бюджет, с който делегатите ще бъдат запознати.

В рамките на този изпълком със сигурност ще има промени, но ще продължа да разчитам на голяма част от хората, които и сега са там. Ще вкараме по-голям ресурс от програмите на УЕФА в малките клубове. Само парите за детско.юношески футбол са 2 милиона лева. Ще помагаме с изграждането не само на сгради, а и на терени. Клубовете ще са радостни да разберат, че се разбрахме с фирмата, която държи тв правата, парите да им се изплатят още до февруари, за да си направят добра подготовка и да стартират сезона."

След сбирката на изпълкома собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев очаквано обяви, че ще подкрепи Борислав Михайлов. И че нямало нормален човек, който да не застане зад Боби.