Собственикът на ски съоръженията на Витоша - "Витоша ски", има готовност веднага да започне работа по подновяването им. Първо обаче институциите трябва да изчислят законовите противоречия, които правят реновацията незаконна.

Това заяви в предаването "Лице в лице" по бТВ Петър Петров, член на УС на "Витоша ски" и адвокат на концесионера на Банско - "Юлен". Темата с неработещите от години съоръжения в планината стана актуална отново покрай броженията около праивтелственото решение за изменения в плана за управление на парк "Пирин". От "Да, България" и ДСБ дори предприеха инициатива за "връщане на Витоша на столичани".

"Ако от нас зависеше, Витоша щеше да е модерна планина. Ние вече 10 години не можем да осъществим инвестиции. Имаме пречки в две посоки - Законът за горите и действащият план на парк "Витоша", според който нямаме право да изключваме земи от горския фонд. Ако имаме 7 стъпки на влека, а трябва да ги сложим на мястото на 15 стари, ще сме в нарушение. Писали сме хиляди писма", посочи Петров.

Той визира Закона за горите, Закона за устройство на територията (ЗУТ) и плана за управление на природния парк. Според промените от 2012 г. в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове започва с промяна на статута на територията под самите тях, която в момента се води горска. Същевременно планът за управление забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Планът допуска подмяната на съществуващите лифтове, но, за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете. Тази подмяна, по смисъла на ЗУТ, е строителство, а ново строителство, съгласно действащия план за управление, такова е забранено.

Петър Петров. Снимка бТВ

"Законът за горите се прие под натиск, а тези предложения - между първо и второ четене. Това ни изненада, ние вече бяхме направили инвестицията. Имахме намерение да построим работещ и приятен за всички комплекс в планината. Нашите намерения не са да се строи леглова база, а само ски съоръжения", даде заявка Петров.

"Готови сме, има проект, да стартираме процес по подновяване. Безобразие е на няколко километра от София да имате такава даденост и да не използвате. Това е престъпление. Когато институциите направят необходимото, имаме готовност", допълни той.

По думите му докато се стигне до подновяването на съоръженията ще минат поне две години, след като се мине през устройствено планиране и екологични процедури.

"На всички трябва да е ясно, че ще има обжалвания. Далеч съм от мисълта, че тези процедури няма да бъдат обжалвани. Има една малка група хора, която се занимава с това. Те са обществено известни, всички знаят кой спъва развитието", хвърли камък в градината на природозащитниците адвокатът.

На въпроса каква е връзката между "Юлен" и "Витоша ски", Петров отговори:

"Единствената връзка между двете компании съм аз. Като адвокат".

Публична тайна е, че двете дружества са под една шапка.