Днес Съдийската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание след 16,30 ч заради кризисната - по думите на самите членове - ситуация в Бургас. Там журналисти пратиха открито писмо, след като съдия Калин Кунчев се произнесе с 2 осъдителни присъди срещу бургаски медии по искове на Петър Низамов-Пѐрата. Той бе завел дела за това, че е бил наречен "бияч", след като е задържан за сбиване в дискотека, но по-късно съдът го оправдава напълно. 

 

За ирония - почти нищо не се разбра от желанието за пълна прозрачност (и почти безпрецедентното късно заседание) на ВСС, защото живото излъчване в интернет се срина.

 
Във вечерните часове във вторник в сайта на ВСС се появи приетата декларация. От нея става ясно, че членовете на съдийската колегия на ВСС защитават правото на съдиите да постановяват своите решения и изразяват надежда, ценейки свободата на словото, че писмото на бургаските журналисти не е опит за влияние върху взимани решения. 

Ето и пълния текст на декларацията, която все пак бе разпространена по-късно:

Декларация
от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет заявява вяра, подкрепа и убеждение в силата на конституционно прогласената независимост на съдебната власт в Република България.

Държавните органи, юридическите лица и гражданите, независимо от правния и обществения си статус, са длъжни да спазват законите и установените етични стандарти. Това се отнася с особена сила до професионалистите в онези социални сфери, които имат средствата и възможностите да въздействат и влияят върху общественото мнение.

Членовете на Съдийската колегия изразяваме тревогата си във връзка с отразените в някои медии твърдения за неетично и непрофесионално поведение на български съдия при изпълнение на служебните му задължения. Подобни действия имат негативен ефект, както върху публичния имидж на съда и съдебната власт, така и върху журналистическата общност и медиите, което изисква спазване на баланса между конституционните принципи за свободата на словото и правото на информация, и независимостта на съдебната власт.

Категорично се противопоставяме на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове, с което се отправят внушения за пристрастност, липса на обективност и несъвместимост с високите професионални и нравствени изисквания към длъжността на съдията.

Съдийската колегия на ВСС осъжда всяко посегателство върху независимостта на съдебната власт и българските магистратите.

Високо ценим свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани и се надяваме, че действията на журналистическата колегия в гр. Бургас не представляват опит за натиск върху съда по неприключило съдебно производство и за влияние върху неговата безпристрастност.