Концесионерът на Банско "Юлен" АД ще построи втория лифт като благотворителен жест. Протестиращите срещу този лифт обаче обслужват чужди бизнес интереси. Това каза пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

"С въпросния втори лифт има фирма, която се ангажира да го направи без да има печалба от това. В момента хората чакат три часа да се качат горе", заяви Симеонов.

Запитан дали вторият лифт ще бъде благотворителен жест от страна на концесионера той отговори:

"Точно това казвам".

Симеонов заяви, че десните разсъждават като "болшевики от времето на Дзержински". И за пореден път повтори, че основният мотив за концесионера не са бизнес интереси. Симеонов обясни, че в момента скиорите вместо да се спускат по 20 пъти на ден се спускат по 10 пъти на ден, защото чакат три часа на опашка за лифт.

"При втори лифт концесионерът няма да спечели повече. Не винаги компенсацията може да бъде парична. Идвам от бизнеса. Ангажирал съм се да осигуря най-кратките срокове, за да може този лифт да се реализира възможно най-скоро", каза още Симеонов.

Той изтъкна, че Банско предлага много по-добри условия, отколкото много алпийски курорти и затова е трън в очите на бизнес интереси.

"В топ 5 сме като курорт, представляващ интерес за европейските туристи. Дайте да закрием Банско", каза Симеонов.

Освен, че обвърза протестите с бизнес интереси против Банско, Симеонов каза още, че те са част от преизборна кампания, защото в тях са включили партии като ДСБ и "Да, България".

"Тези протести не са носители на позитивна енергеия, те са част и от предизборна кампания", каза Симеонов.

Не стана ясно за кои избори е въпросната предизборна кампания. Следващите планирани такива са чак следващата пролет, когато ще се избират нови евродепутати. През есента на 2019 г. пък са изборите за местни власти. 2018-а е година без избори "по график", освен ако няма предсрочни такива.

Същевременно за присъствието си на контрапротеста в защита на втория лифт той обясни, че е бил там като гражданин.

"Отидох, защото планинският туризъм трябва да получи развитие. Бях поканен от организаторите. Аз не съм като политическо лице. Приствах там като гражданин, не като председател на НФСБ", каза Симеонов.

Той отрече твърденията, че 48% от Пирин ще бъдат застроени.

"Това са провокативни твърдения. Няма серизен човек, който да помисли, че и 8% ще бъдат застроени. Като застроим кой ще отиде там да зимува, да летува. Няма балъци да инвестират в 48% от територията на Пирин", заяви Симеонов.

Той заяви, че от "Обединени патриоти" ще настояват отпуснатите допълнителни 100 млн. лв. за полицаите да отидат не по "чантаджиите", а за борбата с престъпността в провинцията и охраната по границата.

"Търкания има навсякъде. Нещата скърцат, когато каруцата върви. Въпросът е да има диалог. Не е задължително да имаме еднаква позиция.  В програмата не е записано нищо за някаква си Истанбулска конвенция. Ние ще си гласуваме против, те (ГЕРБ - б.р.) ще си гласуват за".

Това каза Симеонов по повод различията в мнозинството и Истанбулската конвенция.