В началото на 2018 г. Европейската комисия разпространи през туитър профила си кратко видео за бюджета на Европейския съюз. Едно от посланията към европейците е, че всеки дава в общия бюджет по по-малко от едно кафе на ден, а всички имаме ползи от общите проекти.

 

"Политико" реши да провери дали това твърдение е вярно. Данните обаче показаха и друго - не са германците тези, които плащат най-много. Когато годишната вноска на всяка от страните се раздели на броя на населението и на дните от годината, излиза, че българите даваме най-малко - само по 18 евроцента дневно. Най-много дават хората от Люксембург - по 1,56 евро на ден. Гражданите на Германия се нареждат почти до средата "само" с 0,85 евро дневно. 

Ето класацията, в която България отново е на последно място, но този път поне и изгодно.

 

 

 

Стандартът на живот обаче е различен в различните страни и вноска от 0,18 евро дневно в България със сигурност натежава колкото много по-високите вноски на по-богатите страни. Затова "Политико" въвежда индекса "Капучино" - сравняват дневната вноска на всеки европеец в бюджета на ЕС със средната цена на едно капучино (кафе с мляко) в съответната страна. За България, например, са приели средна цена от 2 лева.

При това класиране "най-ощетени" излизат италианците. Те "черпят" ЕС почти с половин капучино всеки ден. Почти толкова е вноската на хората от Белгия и Люксембург. "Най-тънко" минаваме в България, Гърция, Румъния и Полша - нашите вноски са по-малко от една пета от цената на едно капучино дневно.