Точно в 10:00 ч. българско време в Европейския парламент в Страсбург ще се случи историческа реч. Премиерът Бойко Борисов ще говори пред пленарната зала за приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

Събитието ще бъде излъчвано на живо на страницата на ЕП и можете да го проследите ТУК.

Приоритетите на българското председателство са бъдещето на Европа и младите хора; европейската перспектива и свързаност за Западните Балкани; сигурност и стабилност в силна и единна Европа; цифровата икономика и уменията на бъдещето.

Речта на Борисов ще бъде последвана от изказване на мнения от страна на евродепутати и представители на Европейската комисия по чутото. 

В следобедните часове е насрочена съвместна пресконференция с председателя на ЕП Антонио Таяни с българския министър-председател.

Борисов пристигна в Страсбург вчера, след като приключи работното му посещение в Азербайджан.

Късно във вторник той се срещна с групата на ЕНП в Европарламента. 

"Благодарих им за подкрепата, която България получи при подготовката за председателството. Това ни задължава да сме още по-активни за намирането на общи решения, които да дадат на всеки европейски гражданин усещането за сигурност, стабилност и солидарност, за перспектива", написа Борисов във фейсбук след заседанието.