Искаме да разберем не само кои са убийците на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, трябва да разберем кой ги е изпратил. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пред журналисти.

“Дафне Каруана Галиция беше европейски журналист. Много добър журналист. И беше убита от неизвестен човек. Ще продължим да говорим за това, защото трябва да знаем… не само кои са убийците. Искаме да знаем кой ги е изпратил.“

Колата на Дафне Галиция беше взривена на 16 октомври. Тя е един от участниците в разследването на "Досиетата Панама". Последните разкрития на Галиция са били за премиера на страната Джоузеф Мускат и двама от неговите сътрудници, които са били свързани с офшорни компании, замесени в продажбата на малтийски паспорти. Тези фирми са получавали плащания и от Азербайджан. Мускат беше обвинен, че е замесен в убийството.

Европа не се справя достатъчно добре с гарантирането на свободата на словото, за да е световен коректив, заяви още Таяни.

"Искаме да видим свобода на словото в Турция, в Русия, във Венецуела… Работим за това. За това връчваме наградата “Сахаров“. Но в Европа трябва да даваме добър пример. Недопустимо е журналист да бъде убит през 2017 г."

Председателят на Европарламента изтъкна и важната роля на обективната журналистика за демократичния процес.

“Вашата работа е жизненоважна за проправяне на път към по-добри избори. Имаме нужда хората да се запознаят с това как функционират институциите.“

Таяни работи като журналист, преди да влезе в политиката.