Участието на един цигулар на вечерята, дадена от българското правителство на делегация от Япония, се превърна в основна тема за дебати във фейсбук през последните два дни. Не визитата на японския премиер Шиндзо Абе, а изпълнението на Васко Василев край трапезата в столичната механа „Воденицата“. 

Василев – концерт-майстор на оркестъра на Кралската опера в Лондон – е долетял специално за японската визита. В. „Труд“ твърди, че българският цигулар е сред любимите изпълнители на премиера Абе. Пред чуждите гости и техните домакини Васко Василев е изпълнил произведение на японския композитор Шинджи Taнимура.

Кадрите от участието му възмутиха ценители на класиката. Според мнозина мястото „профанизира“ изпълнение на музикант от симфоничната сцена, неподходяща е и ролята на „кръчмарски музикант“, дадена на Василев от организаторите на проявата. Някои намират вина у самия музикант, че е приел поканата да свири „на маса“ – но има и такива, които отбелязват, че „не може да откаже“.

Не са малко и коментарите в защита правото на музиканта да решава сам къде и пред каква публика да се изявява. Други твърдят, че Япония ни е дала много и държавните ѝ лидери „заслужават да им се отплатим с подобен жест“. Но трети смятат, че никой премиер – дори японският – „не заслужава унижението“ на подобен музикант.

Самият той отказа коментар за участието си, но публикация в страницата му във фейсбук предлага ироничен поглед върху случилото се. Василев е публикувал колаж от две снимки: на едната е в прегръдките на Тодор Живков – известно е, че след изпълнение пред бившия Първи невръстният Васко Василев е изпратен от тоталитарната държава да учи цигулка в Москва; на другата снимка музикантът е с министър-председателя на демократична България Бойко Борисов на „срещата на високо равнище“ във „Воденицата“. Текстът гласи:

„… През 40 години… фотографията сега е цветна.“

И ако продължим аналогията между двете събития, предишното му изпълнение пред държавния глава му е донесло значителна полза за развитието му като музикант – питаме се обаче каква е ползата за кариерата му от сегашната му изява.

"Площад Славейков"