20 държави се разбраха да обсъдят по-строги санкции, за да принудят Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия, предаде Ройтерс.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън предупреди Пхенян, че може да предизвика военен отговор, ако не избере преговорите.

Това стана на среща в канадския град Ванкувър под егидата на САЩ. В нея участват страните, подкрепяли Южна Корея по време на Корейската война през 1950-1953 г. Постигнато бе и съгласие за подкрепа на подновения диалог между Пхенян и Сеул "с надеждата, че той ще доведе до трайно намаляване на напрежението". Участниците са убедени, че дипломатическо решение на кризата е хем съществено, хем възможно.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун отказвада спре разработването на ядрени ракети, които могат да ударят САЩ, въпреки все по-строгите санкции на ООН. Това увеличава опасенията от нова война на Корейския полуостров.

САЩ и Канада бяха съвместни домакини на двудневната среща във Ванкувър за обсъждането на начини за увеличаване на натиска върху Ким.

Удар по ядрен обект или ракетен полигон

Американски представители съобщиха, ч в администрацията на Доналд Тръмп се е водил дебат дали да се обсъдят по-активно военни варианти ато превантивна атака срещу севернокорейски ядрен или ракетен обект или ракетен полигон.

Тилърсън избягна да отговори на въпрос за такава атака и заяви на заключителната пресконференция:

"Няма да коментирам въпроси, които предстои да бъдат решени в Съвета за национална сигурност или от президента."

Той баче изтъкна, че заплахата отстрана на КНДР нараства.

"Всички трябва да бъдем трезви и да сме наясно за настоящата ситуация... Трябва да признаем, че заплахата нараства и че Северна Корея не избра пътя на ангажимента, дискусиите, преговорите. В такъв случай самите те ще предизвикат някоя опция."

И продължи:

"Нашият подход в рамките на това Северна Корея да направи правилна стъпка е да й покажем кой е най-добрият вариант - това са преговорите. Като погледнат военната ситуация, да разберат, че тя не е добър изход за тях.

Време е а разговори, но те трябва да направят стъпката и за кажат, че искат да разговарят."

На срещата във Ванкувър бе решено да се гарантира, че наложените вече санкции на ООН се прилагат изцяло. В съвместно изявление участниците заявиха, че са се разбрали "да обсъдят и предприемат стъпки за налагане на едностранни санкции и по-нататъшни дипломатически действия, които излизат извън изискваните от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН". Подробности обаче не бяха съобщени.

Тилърсън заяви, че всички страни трябва да работят заедно, за да бъдат подобрени действията срещу корабите, опитващи се да нарушат санкциите. той изтъкна, че трябва да има "нови последици" за Северна Корея, "когато и да се случи нова агресия".

Дипломат номер 1 на Вашингтон допълни, че Китай и Русия, които не участваха на срещата във Ванкувър, трябва изцяло да прилагат санкциите на ООН.

Американски представители заявиха, че обсъждането на военен удар в известна степен е спряно, след като двете Кореи проведоха първите от две години насам преговори помежду си и Пхенян обяви, че ще изпрати спортисти на зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея, през февруари.

Японският външен министър Таро Коно заяви, че светът не трябва да се подвежда по "офанзивата чрез омайване" на КНДР заради започването на преговори с Юга.

"Сега не е време за отслабване на натиска или за възнаграждаване на Северна Корея, - каза той. - Фактът, че КНДР се ангажира с диалог, може да бъде инетрпретиран като доказателство, че санкциите действат."

Южнокорейската първа дипломатка Кан Кън Хва заяви, че се надява диалогът да продължи и след олимпиадата, но настоя, че наложените санкции трябва да бъдат прилагани по-строго.

Тилърсън потвърди, че страната му отхвърля китайско-руското предложение САЩ и Южна Корея да замразят съвместните оенни учение в замяна на същото със севернокорейската оръжейна програма.

Висш представител на Държания департамент съобщи, че шефът на Пентагона Джим Матис е дал брифинг пред участниците в срещата във Ванкувър по време на вечерята, и е изтъкнал, че САЩ предпочитат дипломатическото решение, като същевременно военният вариант остава на масата.

"Това бе шанс да се увеличи вярата на хората, че мислим по този начин, че определено искаме дипломатическо решение", каза чиновникът.

Китай изригна срещу форума

Русия и Китай неведнъж са били обвинявани, че не прилагат изцяло санкциите на ООН. Те отричат тези твърдения. Двете страни остро разкритикуваха срещата във Ванкувър.

"Чайна дейли" - най-големият англоезичен вестник в Китай, пише, че срещата ще се окаже контрапродуктивна.

Китайският външен министър Ван И заяви, че всеки би трябвало да цени намаляването на напрежението на Корейския полуостров. Но допълни, че историята показва, че след всяко отслабване на напрежението може да има влошаване на ситуацията.

"Сега е време да проверим искреността на всяка от страните, - каза той. - Международната общност трябва да си държи очите широко отворени и да види кой наистина насърчава мирното решение на ядрения въпрос на полуострова и кой ще се превърне в саботьор, който предизмиква връщане към напрежението."

Сюзън Торнтън - най-високопоставеният представител на Държавния департамент за Източна Азия, ще замине от Ванкувър за Пекин, за да информира Китай за срещата. Очаква се Тилърсън да предостави документи от форума а своите колеги от Русия и Китай.