Бивш служител на ЦРУ е арестуван през нощта срещу вторник на нюйоркското летище "Кенеди" по подозрение, че незаконно е придобил строго секретна информация, предаде Ройтерс.

Според разпространено вчера съобщение на Министерството на правосъдието задържаният е 53-годишният американски гражданин Джери Чун Шин Ли. В момента той постоянно пребивава в Хонконг.

Арестуваният е заподозрян, че предоставил на китайските спецслужби информация, чрез която те са разкрили информатори на ЦРУ в Китай, пише в. "Ню Йорк таймс".

Ли работил в ЦРУ от 1994 до 2007 г. Достигнал е до статута да притежава допуск до документи с най-висока степен на секретност.

През 2012 г. агенти на ФБР претърсвали хотелски стаи, в които е пребивавал Ли. Тогава той заедно със семейството си отпътувал от Хонконг за щата Вирджиния.

При обиските били открити две тефтерчета с изписани на ръка данни. Сред тях фигурирали истинските имена и лични номера на агенти на ЦРУ, действащи под прикритие.

Арестуваният се явил във вторник пред федерален съд в Ню Йорк, но обвиненията срещу него ще бъдат предявени в щата Вирджиния, където е централата на ЦРУ.