Беше като подранил новогодишен подарък. Красиво опакован и поднесен в края на декември в Кремъл. Дойдоха всички олигарси, които Путин беше поканил. Огромен капитал на една маса с места на присъстващите по азбучен ред около президента.

По повод Нова година той им пожелава не само успех, каза стопанинът на Кремъл. Заръчал на правителството да дефинира критериите за вложения на специални държавни кредити в чужда валута. Така руски инвеститори можели да вложат парите си. Според Путин бил нужен такъв механизъм за бизнеса, че да може вложеният в чужбина капитал да се върне безпрепятствено в Русия. За това трябвало да допринесе и амнистия за неплащалите данъци.

Самите магнати бяха помолили правителството за безопасен трансфер. А и само така паричните потоци биха останали тайна за американското финансово министерство.

Точно сега руските крупни предприемачи се страхуват от администрацията на САЩ, както дяволът от тамяна. Това не е учудващо. До края на януари администрацията на САЩ трябва да представи в Сената доклада си как да се приложи новият закон за санкциите, приет на 2 август м. г., сиреч на кои юридически лица и олигарси, близки до руското държавно ръководство, ще бъдат наложени нови санкции. Документът вече броди из руските медии като доклада “Кремъл.”

Наред със забрана за влизане в САЩ и бизнес отношения с американски фирми, има заплаха за замразяване на имущество – предимно при корупция и пране на пари.

Все още двете страни са в условията на покер – колко остро да стреляш и да отговаряш на стрелбата. Колкото по-малко се знае за фаталния списък, толкова повече са спекулациите. Така по-скоро незначимият по виляние политик Олег Митвол тези дни се превърна в център на внимание. Твърди, че разполагал със списъка, съдържащ имена на 568 души, включително и неговото.

Преди това в. “Комерсант” написа за списък от 50 лица от най-тесния кръг около Путин. “Файненшъл таймс” пък оповести, че през декември м. г. руски опозиционери са изпратили на Вашингтон препоръчителен списък с имената на 200 души. Сред тях бил и шефъг на “Сбербанк” Херман Греф (между другото един от най-големите критици на системата сред руските елити) и Алексей Мордашов – шеф на стоманения концерн “Северщал” и крупен акционер при туроператора TUI. Говорителят на Путин Дмитрий Песков призова да не се вярва на подобни догадки.

Приятелите на Путин нямат шанс

Който принадлежи към кръга на Путин, няма илюзия, че името му няма да е в списъка. Това са хора, вече попаднали под удара на санкции, тъй като се смятат за дългата ръка на Кремъл и носят отговорност за геополитическата линия на Русия, както и за сделки в подкрепа на режима.

Неясно е положението при олигарсите, които преди повече от десетилетие бяха изтласкани от ключови постове в политиката, но чрез частните си концерни икономически продължават да са зависими от благоволението на Кремъл. Колосите в икономиката са толкова изнервени, колкото от години не е било. Те са изправени пред дилема – да отговорят на въпроса към коя държавна власт да демонстрират лоялност. Попаднат ли в полезрението с особената си близост до ръководството на Кремъл, нараства възможността да попаднат в списъка по санкциите и така да рискуват бъдещите си сделки зад граница. Ако искат да избегнат подобен риск и да сигнализират дистанция спрямо руските властимащи, вътре в страната ще са застрашени от удари.

Това води до куриозни ситуации. Така топмениджър на най-голямата частна банка “Алфа” заяви в интервю, че банката му вече няма да предоставя услуги на попадналия под санкциите отбранителен сектор, за да не попадне в списъка на санкциите на САЩ. “Банката не е получила разрешително за подобни сделки”, контрира вицепремиерът Дмитрий Рогозин.

В Кремъл не си правят илюзии, че САЩ искат да забият клин между олигарсите и Кремъл. В края на ноември м. г. говорителят на Путин Песков потвърди, че САЩ преследват тази цел с оглед президентските избори в Русия, насрочени за 18 март т. г. Той обаче не знаел нищо по въпроса дали крупни предприемачи се дистанцират от Кремъл.

Техният девиз е да са в сянка и по никакъв начин да не попадат в полезрението, за да не се срутят при сегашната обстановка. Да не скъсват с Путин, но и да не се показват публично с него. В крайна сметка играта на криеница няма да им помогне. Близостта с Путин е дългогодишен резултат и отчасти купена на висока цена. Сега тя не може да бъде зачеркната.

Материалът е публикуван в "Ди Велт". Преводът е на Клуб Z.