Тази сутрин, малко преди внасянето на вота на недоверие срещу правителството на тема корупция, лидерът на БСП Корнелия Нинова обави от парламентарната трибуна, че от близо две години е установена заплаха за финансовата, респективно националната сигурност, но правителството на Бойко Борисов не прави нищо по въпроса. Нинова базира тези си твърдения на няколко секретни доклада - на ДАНС, прокуратурата и на финансовия министър Владислав Горанов.

Въпреки че Нинова не поясни за какво става въпрос, стана ясно, че докладите касаят Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). БАЦИС бе създадена преди близо шест години. Стартира като съвместен проект на Агенция "Митници" и Национална агенция за приходите. Двете системи си обменят информация за доставките на горива и осигурят проследяване на горивото от производителя или вносителя до търговския обект. БАЦИС представлява единна интегрирана система, която обединява всички системи в акцизната област (тютюневи изделия, енергийни продукти и алкохол).

В доклада на ДАНС обаче се отчитало, че тази уж затворена система е пробита, научи Клуб Z. Сред констатациите са, че била манипулирана. И то не само отвътре, но и от компютри отвън. Проблем за хващането на манипулацията отвътре било, че достъпът до системата ставал само с една парола за всички служители. Така нареченото Българско ФБР установило и пробив от компютри външни за системата. Прокуратурата е направила проверка по тези данни, завършила без резултат.

В доклада се съдържат и показания на митничари, които обаче не водят до нищо. Отричали да знаят за манипулации в системата.

В мотивите си към вота на недоверие пък, по отношение на БАЦИС, от БСП посочват:

"Търговията с акцизни стоки в страната, а оттам и постъп­ленията от акциз и ДДС фактически са оставени без наблюдение и контрол. И няма как да е "случайно", тъй като - както специалистите знаят - незаконната търговия с акцизни стоки е свързана освен с укриването на акцизи, и с укриването на ДДС. 

При горивата например актуалната измамна схема пред­став­лява обикновена верижна измама с ДДС - с наличието на доставчик (лицензиран склад-държател) с реална дейност, една или две фирми - липсващи доставчици, една или две фирми – буфери, и един краен получател (фирма, стопанисваща бензиностанции).

Укри­ването на ДДС се използва за намаляване на цената за крайния потребител, като търговската печалба се реализира на дребно при увеличени обороти поради факта, че ниските цени привличат повече потребители. Подобни измамни схеми са невъзможни без покровителството на фактори от най-високо административно и политическо ниво".

Констатациите на ДАНС, направени преди близо две години, все още били в сила като това било видно от доклада на Владислав Горанов от тази година.

Докладите са в секретно деловодство на парламента, но оказа се, не всеки депутат има достъп до тях. Ако някой иска да ги чете, трябва да вземе разрешение от Корнелия Нинова, която се води заявител. Със сигурност обаче ги е чел шефът на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика Емил Димитров - Ревизоро.

"Ако ви кажа, ще трябва да ви убия", отказа с шега той да разкаже какви са заключенията на ДАНС.