Руските власти ще опростят дългове за близо 184 милиарда рубли (близо 2.3 милиарда евро) на гражданите и едноличните търговци. Размера на задълженията, отписани при данъчната амнистия, съобщи министърът на финансите Антон Силуанов, предаде ТАСС. 

По думите на Силуанов за отписване на просрочени данъци претендират 20 милиона руснаци, като общият обем на тези задължения е оценен на 41 милиарда рубли от Министерството на финансите. За едноличните търговци е предвидено отписване на задължения, натрупани по специални данъчни режими, опрощаване на данъци, данък общ доход и патенти. Общата сума на тези дългове е оценена на 15.8 милиарда рубли, като от амнистията ще бъдат засегнати около 3 милиона еднолични търговци.

Най-голям дял в отписването на задължения имат натрупаните неплатени дългове по застрахователни премии. За това молби са подали около 700 000 бизнесмени, а общата сума е за 127 милиарда рубли.

Законът за данъчната амнистия на еднолични търговци и физически лица беше подписан от президента на Русия Владимир Путин на 29 декември 2017 г. Приемането на закона беше мотивирано от факта, че натрупаните неплатени задължения са станали тежко бреме за гражданите и бизнеса и от това губи и държавата. Първоначалните прогнози бяха за отписване на дългове за 150 милиарда рубли (близо 2.2 милиарда евро).

В България имаше идея да се въведе 10-годишна абсолютна давност за частните дългове на гражданите, но в парламента предложението за промяна в тази посока на Гражданско-процесуалния кодекс беше отхвърлено миналата есен.В преходните разпоредби на ГПК беше предложено създаване на нов текст в Закона за задълженията и договорите, според който "с изтичане на десетгодишен давностен срок се погасяват всички вземания срещу физически лица независимо от спирането или прекъсването на давността". Предложението не се отнасяше за задължения на еднолични търговци, за вземания за заплати, за обезщетения по трудово правоотношение и за непозволено увреждане.

Законът за задълженията и договорите въвежда 5-годишна за всички задължения и 3-годишна за заплати, обезщетения и др.