Правителственото решение за изменения на плана за управление на Национален парк "Пирин" отеква и до днес. Предизвика не само публични дебати, прераснали в такива са и съдбата на неработещите съоръжения на Витоша, но и множество протести и контрапротести, които продължават и до днес.

На 28 декември кабинетът на практика даде зелена светлина за строителството не само на т.нар. втора кабинка, какъвто уж бе основният мотив за промяна в плана, а и на ски писти и съответните съоръжения към тях. Разрешиха се и дейности по водохващания в горските зони, без обаче да бъде уточнено за какво са нужни тези водохващания. Досега поне не се е чуло в региона да имат нужда от питейна вода, а по закон водохващяния в защитени територии са разрешени само ако са за питейни нужди. Затова и природозащитниците подозират, че такива ще се правят за нуждите за снабдяване с изкуствен сняг на нови бъдещи писти.

Оказва се, че природозащитниците имат вариант за изменение в плана, с който се допуска изграждането само и единствено на втория кабинков лифт, каквото се твърди, че е желанието и на банскалии, и на управляващите в лицето на "Обединени патриоти" и в частност на вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Този проект за изменение на плана за парк "Пирин" е бил предложен на премиера Бойко Борисов на тайна среща още преди датата 28 декември, научи Клуб Z. Може само да се предполага дали Симеонов е научил за нея и това е било в дъното на резките му изказвания по адрес на Борисов, сред които, че тайно пускал есемеси на природозащитниците, че не иска да го вижда и пр. Борисов приел документа и аргументите на еколозите, но се оправдал с Валери Симеонов, който по това време заплашваше, че едва ли не ще напусне коалицията и ГЕРБ ще трябва да управлява като правителство на малцинството.

Предложението на природозащитниците е просто и гласи следното:

"Министерският съвет възлага на министъра на околната среда и водите да подготви изменение на плана за управление на Национален парк "Пирин", приет с Решение No 646 на Министерския съвет в Част 3 "Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите", режим 77 "На територията на парка се забраняват всякакви строителни дейности, освен:...", като се допълни с нова точка 14. "Кабинкова линия  от гр. Банско до Шилигарника."

Във въпросния режим са записани редица други изключения и това не би било единственото. Екозащитниците предлагат още:

- Да стартира процедура за намиране на инвеститор за изграждане на необходимите съоръжения на принципите на публично частното партньорство.

- МОСВ да подложи изменението на екологична оценка по глава на Закона за опазване на околната среда и на оценка за съвместимост чл. 31-33 на Закона за биологично разнообразие, като бъдат равностойно оценени всички възможни алтернативни решения на проблема с опашките в ски зона и град Банско и оцененката е на ниво на детайлност, с която МОСВ като компетентен орган може да вземе решение за липса на необходимост от ОВОС и ускоряване на процедурите за решаване на проблема до 1 година.

- Съобразно решенията на екологичната оценка да предложи окончателно изменение на плана за управление на Национален парк "Пирин".

Подобно предложение има и алпинистът Боян Петров, става ясно от интервю за "Капитал". До момента концесионерът на ски зоната "Юлен" АД е представил инвестиционно намерение само за втората кабинка. Но пък община Банско е поискала урегулирането на осем местности на границата с природния парк, което поражда въпроса ще ли бъдат и те застроени с хотели, апартаменти и пр., което пък би породило нуждата от още писти и съоръжения.

Екозащитниците все още имат надежда, че предложението им ще бъде прието. Надеждата им е в настоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Предложението им е актуализирано и все още е в сила. 

Ето и пълния му текст:

След като месеци и години наред българското общество е разделено изкуствено на лагери за/против 2-ри лифт на Банско. Предлагаме на Министерския съвет и на президента на Република България компромисно решение, което цели едновременно:

  • Максимално бързо решаване на проблема с опашките в ски зона Банско и град Банско и при необходимост увеличаване на капацитета на лифтовите съоръжения от града или изграждане на 2-ра кабинка чрез прилагане на адекватна законодателна процедура за целева промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин" и последващата екологична оценка на всички алтернативи с цел намиране на най-доброто решение;
  • Стимулиране развитието на ски спорта и ски туризма, създаване на качествена услуга чрез балансиране капацитета на изградените в ски зоната съоръжения с довеждащата инфраструктура и решаване на проблема с опашките максимално бързо и без противоречие със законите;
  • Премахване на нарушенията на законодателството и риска от нарушаване на природозащитно законодателство, произтичащ от риска от застрояване на Национален парк "Пирин" с нови спортни съоръжения и от неприлагането на процедурите за екологична оценка и оценка за съвместимост, произтичащи от взетото на 28.12.2017 г. решение на Министерския съвет;
  • Преодоляване на неизбежните забавяния на решаването на проблема с опашките в град Банско и развитието на зимния туризъм в района, произтичащи от серизоните нарушения на българските закони и европейските директиви в решението от 28.12.2017 г.
  • Отчитайки също така, че настоящият концесионер на ски зона Банско има изчерпан лимит за нови инвестиции и всяка последваща инвестиция в рамките на този концесионен договор би била нарушение на европейското законодателство и следователно каквото и да е било решение на проблема следва да се търси в нови публично частни партньорства и при спазване на нормата на чл. 21 на Закона за защитените територии да се изгражда само инфраструктура, която е за обслужване на всички посетители и която не уврежда биологичното разнообразие.

Считаме, че намирането на балансирано и законосъобразно решение за развитието на зимния туризъм и спорт в района на Банско, но и в цялата страна е в интерес на цялото общество и че такова решение би обединило всички обществени групи. Затова предлагаме максимално бързо да бъде взето решение на Министерския съвет, с което да се обяви, че до една година ще бъде решен проблема с опашките и оттам с развитието на зимния спорт в Банско, което да включва:

Министерски съвет

1. Отменя решение от 28.12.2017 година на Министерския съвет за приемане на промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин”, приет с Решение No 646 на Министерския съвет, със следните мотиви:

  • Приетото решение противоречи на чл. 6(3) Директиви 92/43 и чл. 2 и 3 на Директива 2001/42 и може да доведе до наказателни процедури и осъдителни решения в съда на Европейските общности срещу България подобно на случая "Калиакра".
  • Противоречията на взетото решение с европейското и националното законодателство ще забавят сериозно решаването на проблема с опашките  в ски зоната и град Банско и потенциалното изграждане на втори лифт за решаване на проблема.

2. Възлага на министъра на околната среда и водите да:

  • подготви изменение на плана за управление на Национален парк „Пирин”, приет с Решение No 646 на Министерския съвет в Част 3 „Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите”, режим 77 „На територията на парка се забраняват всякакви строителни дейности освен „, като се допълни с нова точка 14. „Кабинкова линия  от гр. Банско до Шилигарника“.
  • Да стартира процедура за намиране на инвеститор за изграждане на необходимите съоръжения на принципите на публично-частното партньорство.
  • Подложи изменението на екологична оценка по глава на Закона за опазване на околната среда и на оценка за съвместимост чл. 31-33 на Закона за биологично разнообразие, като бъдат равностойно оценени всички възможни алтернативни решения на проблема с опашките в ски зоната и град Банско и оцененката е на ниво на детайлност, с която МОСВ като компетентен орган може да вземе решение за липса на необходимост от ОВОС и ускоряване на процедурите за решаване на проблема до 1 година.
  • Съобразно решенията на екологичната оценка да предложи окончателно изменение на плана за управление на Национален парк "Пирин".