Григор Димитров се поигра с огъня срещу тръгналия от квалификациите Макензи Макдоналд (САЩ) във втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Третият в световната ранглиста три часа и половина води 5-сетова битка срещу 186-ия в света, но в крайна сметка измъкна успеха след 4:6, 6:2, 6:4, 0:6, 8:6.

В третия кръг той ще спори с руснака Андрей Рубльов, който елиминира Маркос Багдатис (Кипър) с 6:4, 6:7(5), 6:4, 6:2. И едва ли ще му бъде по-леко. 30-ият в ранглистата го победи с 3:0 на US Open през миналата година. Мачът е в петък.

Днес Григор определено нямаше ден. Направо казано той игра слабо, направи страшно много непредизвикани грешки, вземаше грешни решения и трудно се движеше по корта. Обратно, колежанинът Макдоналд, подкрепян от родителите си на трибуните на централния корт "Ройд Лейвър", направи мача на живота си. Поне досега.

Че Макензи няма да се предаде просто така пролича още в началото на срещата. Той проби Димитров на нула за 2:1 в откриващия сет. В осмия гейм пред българина се откриха две точки за брейк, но Макдоналд се справи и дръпна с 5:3, след което частта свърши в негова полза.

И вторият сет започна трудно за Димитров. Постепенно обаче той навлезе в ритъм. Започна да печели убедително сервис геймовете си, а в 6-ия проби за 4:2, последва затвърждаване и нов брейк - 6:2 и 1:1.

Тук някои може би са помислили, че нататък фаворитът няма да има големи проблеми, но това просто не се случи.

Квалификантът проби за 3:2. Тук Григор реагира мигновено и направи рибрейк, след като губеше с 0:40. В следващия гейм на своето подаване хасковлията отново трябваше да се връща от 0:40. Успя.

При 5:4 той проби Макдоналд в решителния момент и направи обрата пълен - 6:4 и 2:1.

И пак мнозина вероятно са повярвали в лесен четвърти сет за полуфиналиста от миналата година. Това, което последва обаче, едва ли някой е очаквал.

Григор Димитров сервираше първи, направи доста грешки, включително и двойна, с което даде възможност на американеца да дръпне в резултата. И отново да повярва в шанса си. Нататък Гришо просто сдаде гейма - явно с идеята да се поотпусне от нервите и да съхрани сили за 5-ия пет. 

И Макензи Макдоналд се възползва максимално от подаръците, като грабна сета на нула! От доста време българинът не беше губил така сет в турнир от Големия шлем.

Петата част вървеше равностойно, гейм за гейм. В крайна сметка Димитров отново започна да се бори за всяка точка, в накрая натежа по-големият му опит и класа.

При 7:6 Макдоналд отново имаше проблеми в сервис гейма си и прати топката в мрежата при първия мачбол за Григор.

Страхотен мач за дръзкия янки, в който той направи невероятни отигравания, много неща му се получиха неочаквано добре и за самия него. Най-важното за Димитров е, че все пак успя да спечели и да продължи напред.