Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда вече изпълнява заплахата си да започне бойна операция в сирийския град Африн, пише в "Независимая газета" Владимир Мухин.

Според общоарабски и сирийски медии турски войски са нанесли вчера масирани удари по изградени в този анклав опорни пунктове на кюрдските "Сили за защита на народа" (СЗН). Същевременно в небето над Африн са били забелязани самолети на ВВС на Турция. Засега няма съобщения за жертви и ранени сред населението, СЗН и руските "сини каски", разположени в Африн.

По данни от близкоизточни социални мрежи протурски формирования са нанесли сериозни щети и са осуетили настъпление на Сирийската арабска армия и нейни съюзници в южната част на провинция Идлиб.

Там войските на Башар Асад се сражават, за да превземат стратегическата военновъздушна база Абу Духур. Но това май е само прелюдия към голямата война, подготвяна от Анкара и съюзнниците й срещу отрядите на СЗН в Северна Сирия. В слово пред парламента на 16 януари Ердоган заяви, че в мащабните бойни действия срещу кюрдските отряди СЗН, смятани в Турция за терористични, ще се включат бойци на сирийската опозиция. И с тяхно участие ще се водят боеве не само в Африн, но и в Манбидж.

Турски медии публикуваха вече планове как въоръжените сили на Турция смятат да превземат окръг Африн. В. "Хабертюрк" например писа, че преди сухопътната операция Анкара планира масиран въздушен удар по 149 обекта, където има отряди на СЗН. По данни на изданието "първата фаза на операцията може да трае до шест денонощия, а се предвижда едновременно с авиацията активно да се използва и артилерията, разположена по границата".

В. "Миллиет" уточнява, че след това ще започнат настъпление сухопътни сили от турската армия, главно с танкови подразделения. Според версията на Анкара тези страховити акции целят да попречат на инициативата на САЩ, насочена към създаване на т. нар. сили за гранична сигурност (СГС) въз основа на отрядите на СЗН в Северна Сирия. 

Впрочем не е голяма тайна, че действащите в Африн кюрдски отряди за самоотбрана СЗН в момента нямат много общо с американците. По данни на руското министерство на отбраната Москва е изпратила свои части в Африн още през септември 2017 г. и с помощта на военна полиция е изградила наблюдателни пунктове (НП), осигуряващи "спазването на режима за спиране на бойните действия в т. нар. зона за деескалация". Там е създаден Комитет за национално помирение, включващ представители на местните органи за самоуправление, на опозицията и на руския Център за помиряване на враждуващите страни. В знак, че Дамаск и Москва са представени в околията, на НП и ред други обекти са поставени знамена на Руската федерация и на Сирийската арабска република (САР).

Руски подразделения на военната полиция и НП действат и в района на Манбидж. Видимо присъствие там имат и американците, също обявени за съюзници от СЗН. Същевременно Ердоган, заплашил в понеделник да започне бойни действия в Африн и други кюрдски провинции, открито настоя съюзниците и приятелските страни "да не препречват пътя на Анкара в борбата й с терористичните формирования". В противен случай, каза той, Турция не отговаря за евентуалните последици.

"Махнете знамената на страните си от зоните, където са разположени терористи, докато не ви си наложи лично да ви ги предадем. Скъсайте нашивките на своите армии от униформите на терористите, докато не се налага да заровим в земята тези, които са застанали рамо до рамо с въоръжените бунтовници", заяви турският лидер.

Към кого беше адресирано това обръщение - не е ясно. Но предишните заплахи на Анкара към кюрдите и силите на коалицията начело със САЩ може да се разглеждат и като послание към Русия. Защото, ако турската армия започне бойни действия в Африн и Манбидж, това ще застраши руските миротворчески подразделения.

Същевременно САЩ, верни на двойствената си позиция за САР, продължават да играят своята игра. Ред арабски вестници съобщиха подробно за тайно споразумение между Щатите и Сирийските демократични сили (СДС), според което например СГС трябва да получат преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК). С тяхна помощ СДС и техният стожер - отрядите от СЗН, ще могат да отразяват евентуални въздушни заплахи. А може да бъдат заплашени и от турската, и от сирийската авиация.

Твърди се, че първата партида американски ПЗРК за кюрдите е доставена миналата седмица в окръг Африн. Ако е истина, това поражда въпроса как са попаднали там. Нито Пентагонът, нито руското военно ведомство засега не коментират случая официално. Но вече е ясно, че силите за гранична сигурност, формирани на базата на СДС, наистина се създават с подкрепа от САЩ, защото на 14 януари това бе съобщено от коалиционното командване. "Подразделения на СГС ще бъдат разположени по границите на районите, контролирани от СДС", се казва в официалното комюнике. 

В тези граници явно не влиза окръг Африн, поставен под протектората на Русия. Доста е спорно и положението на Манбидж, където има руски миротворчески наблюдателни пунктове. Но ако в случай на турска агресия кюрдите използват от тяхна територия американски ПЗРК, загубите и от двете страни ще са големи.

Професор Дженгиз Томар, декан на факултета по политически науки в турския университет "Мармара", заяви пред Анадолската агенция, че три фактора определят "причините Анкара да предприеме операция в Африн".

"Това са опитът на терористите от СЗН да създадат с подкрепа от САЩ 30-хилядни СГС, превземането на летище Абу Духур в провинция Идлиб от сили на режима на Асад и вероятността Русия да покани делегати от СДС на Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи."

Турция има собствени интереси в региона - също като Русия. В случая с Анкара интересите й не се диктуват само от борбата с "терористите" от СЗН. Турция има геополитически и икономически цели, непредполагащи подкрепа за целостта на Сирия. Тя се стреми да задържи териториите, заемани от протурската сирийска опозиция в Идлиб, Алепо, Латакия и други провинции, контролирани в момента от САЩ. Москва засега не обръща особено внимание на тези интереси. Но трябва да се отбележи, че ред проамерикански и протурски въоръжени групировки от сирийската опозиция заявиха тези дни, че няма да участват в конгреса за национален диалог в Сочи.

БТА.