От ГЕРБ също искат документите от доклада на ДАНС и проверката на прокуратурата за работата на Българската акцизна централизирани информационна система /БАЦИС/ да бъдат разсекретени. Само че това не зависело от тях. Това съобщи на специален брифинг депутатът от партията Валентин Николов.

Поводът - отговор на настояването на БСП данните от докладите, които, по думите им, отлежават на бюрото на премиера Бойко Борисов от година и половина, да станат публични. В тях ставало дума за "риск за финансовата сигурност, който може да застраши националната сигурност" заради пробиви в системата за акцизите.

Въпросните документи се намират в секретното деловодство на Народното събрание, след като са били изискани от лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя сама обяви, че не може да издаде съдържанието им, защото е красифицирана информация и поиска Председателският съвет утре сутрин извънредно да реши как да се процедира - да се свика закрито заседание на парламента по случая или документите да бъдат разсекретени.

Валентин Николов от ГЕРБ обаче подчерта, че разсекретяването на доклада на ДАНС и прокуратурата не е в правомощията на Народното събрание. Важно било обаче, защото трябва да се разсеят подозренията за злоупотреби, които се вменяват от БСП. Той припомни, че въпросните документи по сигнал на Агенции митници към ДАНС и Прокуратурата е бил представен на закрита комисия в предходния парламент. Миналата година в Комисията за контрол на контрабандата в настоящия мандат докладът е бил обсъждан.

"Установено е, че докладът завършва с девет констатации за слабостите в системата БАЦИС, но няма реални нарушения. Министерството на финансите е предприело необходимите действия", увери на свой ред и Александър Иванов - член на бюджетната комисия в Народното събрание от ГЕРБ.

Той нарече твърденията на БСП "половинчати" и отрече да има констатирани нарушения и реално вмешателство в системата БАЦИС. По думите му Агенция „Митници“ и софтуерният разработчик на системата са предприели мерки за нейното подобряване.