След като вчера пред европарламента премиерът Бойко Борисов заяви, че е "зелен човек", днес той обяви, че "по-зелено от нашето правителство няма". Това стана малко преди заседанието на кабинета.

"Вчера в европарламента имахме много доброжелателни хора, подкрепа. Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътят, да се осолява и да гинат дървета. Това е нашата позиция, много точна, ясна и зелена. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи, чайна не може да се направи", заяви Борисов.

Министърът на екологията Нено Димов веднага се включи, за да подкрепи Борисов.

"Естествено, нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк "Пирин" и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така", заяви Димов.

И допълни, че става дума за кабинков лифт, който трябва да реши проблема на ски курорта в Банско. Димов изтъкна, че колите замърсяват много повече околната среда.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че решението за втори лифт в Банско е взето отговорно и то ще бъде прокарано.

"Ще се прави един-единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Никакво строителство няма да има, защото и законът, и планът за управление го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен", заяви Симеонов.

Според Борисов Симеонов би могъл да се срещне с екозащитниците, за да говори с тях.

"Това е нашата позиция – много точна, много ясна, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината и да намалим замърсяването от пътя", коментира Борисов.

Премиерът коментира и други теми. Той изтъкна, че имаме "маса хеликоптери", които биха могли да се ползват за нуждите на Бърза помощ.

"Ананиев, правихме преглед на хеликоптерите. Имаме маса хеликоптери. С министър Каракачанов, с министър Радев сядате и правите. Имаме хеликоптери, които може да станат изцяло за Бърза помощ. Имаме хеликоптери, които може да ги преоборудваме за горски пожари. Ще ги карат военните, така че хем ще натрупват допълнителни летателни часове, хем ще тренират, хем в същото време ще вършат работа и ще спасяваме човешки животи. Имаме я техниката. Не е нужно да се купуват нови хеликоптери", заяви Борисов.

И допълни, че хеликоптерите са здрави, но не са обслужвани.

Красимир Каракачанов отчете, че вече се работи по въпроса.

Борисов честити и рождения ден на енергийния министър Теменужка Петкова от името на кабинета.

"Горанов е джентълмен, сега аз не съм се и сетил", призна Борисов, докато финансовият министър Владислав Горанов подаряваше букет на Петкова.

Тази вечер отново има протести на природозащитници, недоволни от решенията на "най-зеленото правителство".

 
Сутринта пред МС граждани начело с Тома Белев и Борислав Сандов се събраха пред Министерския съвет, за да обявят, че очакват отговори от вицепремиера Валери Симеонов. На 11 декември 2017 г. коалиция "За да остане природа в България" изпрати 100 въпроса до Симеонов, свързани с нередности в предложението за промяна на концесионния договор на ски зона Банско от 6 декември 2017 г. Тъй като вече 35 дни няма отговор, гражданите се събират, за да зададат въпросите отново, съобщиха от организацията.