ВСС излезе с мнение, че може един ръководител в съдебната система да изкара 2 мандата на даден шефски пост, после да се премести още 2 на друг, после на трети и т. н. За това бяха достатъчни 11 души, след като днес съветът трябваше да даде становище по конституционно дело, образувано по искане на главния прокурор Цацаров.

Цацаров иска тълкуване на члена от Конституцията, според който административните ръководители "се назначават на ръководната длъжност за срок от пет години с право на повторно назначаване". Самият той днес припомни, че становището му, изразено в питането до КС, е ясно: разпоредбата не забранява магистрат, който е заемал длъжост 2 последователни мандата, да се кандидатира и да спечели ръководен пост в друг орган на съдебната власт.

И обяви, че се оттегля от гласуване, макар че така и така накрая стана "неговото".

Защо това е важно?

Според мнозина, заобикаляйки "тавана" от два мандата, при добро подреждане на картите във ВСС този, който владее Съвета, практически си отглежда послушна съдебна номенклатура. "Въртиш" една и съща каста от послушковци на различни ключови ръководни постове из цялата страна, а те съответно "папкат и слушкат"...

Днес възникнаха спорове какво са искали да кажат авторите на въпросната конституционна постановка през 2003 г. Стана ясно, че не сме мръднали много...

"През 2003 г., когато е приемана тази норма от Конституцията, обсъжданията за съжаление са толкова актуални, колкото и днес - там се говори непрекъснато за реформа на съдебната система, опазване на съдебната система с проблемите, които възникват от създаването на съдебна номенклатура, и за необходимостта този модел да бъде променен", отбеляза Атанаска Дишева, която се запознала с пренията оттогава.

Тя даде пример, че световната практика е установила, ча административният капацитет се изчерпва.

"Прекалено дългото във времето упражняване само на административни функции води до негативни последици", каза съдийката и поясни простичко, че ако законодателят е искал да ограничи само до едно място двата мандата, щеше да напише думата "съответната" длъжност.

Повтарянето на 2 мандата в 3 органа на съдбната власт ще доведе до създаването на съдебна номенклатура. Тя за съжаление съществува и към настоящия момент", каза Дишева. (Представете си шеф на районен съд - 10 г., отива на окръжен - 10, и накрая на апелативен - 10 г., б.р.)

Въпреки това веднага се чуха гласове, че ограничавайки "вечните началници" (както са известни в системата) до 10 години, ще се разхищава аднимистративен кпацитет.

"Ако той се е справил добре, ние ще трябва да се радваме и да поощряваме такива", заяви Георги Кузманов (прокурор от Бургас). 

Представляващият Боян Магдалинчев застъпи същото: че щял да се прахосва капацитет, ако ВСС се произнесе в подкрепа на това двата мандата да са ограничение за цялата кариера на магистрата.

Трето тълкуване - освен пълното отрицание или пълното "да", внесе Олга Керелска: тя предложи, ако магистрат е изкарал въпросните два мандата като шеф (или някаква част от тях) и реши да кандидатства за ръководител на друг орган, първо да се яви на конкурс за преместване и повишение като редови прокурор/съдия в съответния нов орган. Така ще свикне и със средата, и ще види дали хората го приемат, преди да се кандидатира за ръководител. А и от само себе си ще се получи практическо прекъсване на периода, в който е нонстоп началник.

"Водещото е, че магистратът, който иска да оглави един съд или прокуратура, първо трябва да положи усилия да стане член на този колектив. А това може да стане чрез конкурс за преместване или повишаване. А това води и до времево прекъсване", заяви Керелска.

Всуе...

Трогателно единомислие

С 11 гласа "за" от 20 гласували и с няколко отсъстващи пленумът се произнесе да се продължи практиката, наследена от предишния ВСС - едни и същи лица да се въртят безкрайно на все по-ключови позиции в системата. Практически Цацаров присъстваше в залата като 21-ви член на пленума, но не гласува и се прие, че 11 е достатъчно мнозинство.

Този път прокурорите гласуваха "шарено", а обвинител № 1 получи мощна съдийска подкрепа и забележителен политически синхрон. За "неговия" вариант гласуваха: двамата приближени на Георги Колев във ВАС: Боян Магдалинчев и Георги Чолаков, Боряна Димитрова (единствената влязла от "онзи" списък с правилни кандидати, разпространен преди изборите през м.г.), Боян Новански ("Патриотичен фронт"),  Стефан Гроздев (ДПС), Вероника Имова (ГЕРБ), Драгомир Кояджиков (БСП) и Севдалин Мавров.