БРЮКСЕЛ—Европейската комисия предложи днес ЕС  да намали разхода си на енергия с 30 на сто да 2030 година.

Държавите-членки трябва да решат през октомври, дали приемат тази цел, дали тя да бъде правно задължителна на европейско ниво и дали да предполага задължителни цели на национално.

Намаляването на енергийните разходи е част от по-широк пакет свързан с енергетиката и борбата с климатичните промени, които държавните и правителствените ръководители ще обсъждат през октомври. 

Той включва предложение за задължително намаляване на въглеродните емисии с 40 на сто спрямо 1990 година и 27 на сто дял на възобновяемата енергия.

"Предложението ни е основата да водим ЕС към по-голяма сигурност на доставките, иновативност и устойчивост по начин, който може да си позволим“, каза еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. “То е амбициозно и в същомто време е реалистично“.

Политическите групи на социалистите, либералите и зелените обаче разкритикуваха предложението като „разочароващо“, „лишено от амбиция“ и дори в полза на руските енергийни олигарси. Групата на Европейската народна партия отбеляза, че то изисква задължителни мерки за енегрийни икономии.

Съкращавенето на енергопотреблението се смята спрямо теоретично ниво при сценарий, че ЕС не би вземал никакви мерки за икономии в годините от 2007-а до 2020-та. Консумацията на енергия в ЕС от 1995 г. до 2013 г. е била на почти едно и също ниво, докато през това време брутният му вътрешен продукт се е увеличил с 34 на сто, съобщи Комисията.

Досегашният пакет енергийно-климатичен пакет известен като „20-20-20“ предвиждаше 20 на сто намаляване на въглеродните емисии спрямо 1990 година, 20-процентен дял на възобновяемата енергия на европейско ниво с диференцирани цели на държавите членки и правно незадължително намаляване на разхода на енергия с 20 на сто  до 2020 година спрямо нивата от 1990 година.

Отношението на държавите-членки към тези мерки е двояко. Те печелят подкрепа като усилие да не се допуснат катастрофални промени в климата и да се намали зависимостта от външни за ЕС доставчици и съпротива заради големите инвестции, които са необходими за тях.

Така например Комисията изчислява, че за да постигне ЕС предложената цел за енергийна ефективност, трябват годишни инвестиции от 89 милиарда евро.

Европейската комисия днес отчете, че новите сгради в ЕС вече имат два пъти по-малко потребление на енергияв сравнение с 80-те години на миналия век, а промишлеността е намалила енергийното си потребление с 19 на сто спрямо 2001 година.
Очаква се в края на това десетилетие ЕС да увеличи енергийната си ефективност с 18-19 на сто или дори да достигне целта от 20 на сто, ако всички държави приложат изцяло в националното си законодателство директивата за енергийна ефективност и съпътстващо я законодателство за намаляване на енергопотреблението приети през 2012 година.

Крайният срок за това изтече на 5 юни тази година. От 28 държави-членки само Дания, Италия, Кипър, Малта и Швеця са докладвали, че напълно са приложили директивата.