Германия ще трябва да похарчи над 1 трилион евро, за да отговори на целите на Европейския съюз до 2050 г. да намали емисиите на въглероден двуокис, констатира проучване, поръчано от германската индустриална група BDI. Европейската енергийна карта предвижда намаляване на емисиите въглероден двуокис с над 80% до 2050 г.

Проучването, за което съобщава агенция Ройтерс, отбелязва, че е технически възможно да се постигне по-ниската крайна цел на ЕС за елиминиране на 80-95% от емисиите до 2050 г., но са необходими сериозни инвестиции. Ако Германия трябва да отговори на изискването за по-сериозно намаление, това ще изисква огромни, но засега неуточнени допълнителни разходи.

Анализът, подготвен от Boston Consulting and Prognos в продължение на месеци, отбелязва също, че целите на ЕС трябва да се прилагат на глобална основа за защита на конкурентоспособността на германската индустрия. 

Проучването посочи някои възможности за постигане на целите в областта на климата, включително разширяване на ценообразуването с въглероден диоксид в ЕС, което вече е в сила за енергийния и промишления сектор. Призовава се и за по-голяма подкрепа за неутрални за СО2 горива чрез използването на алтернативни източници на енергия като метан. Анализаторите смятат за наложително разработването на подземни системи за улавяне и съхранение на въглерод.

Бъдещите коалиционни партньори в Германия се съгласиха миналата седмица да отхвърлят плановете за намаляване на емисиите на СО2 с 40% до 2020 г., въпреки че възнамеряват да запазят целта си от 55% за 2030 г., казаха източници, запознати с преговорите.

В името на поставената цел за намаляване на вредните емисии до 2050 г. Брюксел призова страните-членки към подобряване на енергийната ефективност и увеличаване на енергията от възобновяеми източници в енергийния микс. Това ще бъде насърчено чрез поскъпването на емисиите за въглероден диоксид (до 88 евро за тон през 2030-2035 година), както и затварянето на въглищни и газови централи. Целта е до 2030 г. да бъдат затворени всички електроцентрали на въглища, за повечето от българските срокът е още по-кратък - до 2020 г.