Софийската градска прокуратура е отказала да образува дело за нередности в системата на Агенция "Митници" - Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Това се разбра от думите на говорителя на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, в четвъртък, цитирани от "Фокус".

Новината идва ден, след като лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че в доклад на ДАНС и прокуратурата по сигнал за нередности в електронната система на митниците за акцизите има пробив, който е рисков за финансовата сигурност, а оттам - и за националната сигурност. Тя е поискала въпросните документи и те са предоставени в секретната секция на Народното събрание.

По думите на Арнаудова отказът от разследване е изпратен в парламента и депутатите би трябвало да са запознати с него. 

Историята с въпросния доклад започва през 2015 г., когато Българската газова и петролна асоциация, начело с шефа на "Лукойл" Валентин Златев, подава сигнал в прокуратурата за нередности в системата. Оттам сигналът бива пратен в ДАНС за проверка. Там изготвили два секретни доклада, но Софийската градска прокуратура не е открила причина да заведе досъдебно производство. Сотир Цацаров пък на свой ред пратил документите от ДАНС на премиера Бойко Борисов, който ги дал на министъра на финансите за предприемане на действия.

Темата е част от мотивите на БСП във внесения вот на недоверие срещу правителството заради несправяне с корупцията. Дебатите ще бъдат във вторник.

Корнелия Нинова поиска тези документи да бъдат разсекретени. В четвъртък Председателският съвет на Народното събрание е решил да прати писмо в ДАНС и прокуратурата за сваляне на грифа от докладите. Дали и кога ще последва отговор - никой не знае. Освен че в момента се намират в секретното деловодство на парламента по искане на Нинова, те са били разглеждани и в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Какво са чули и прочели депутатите обаче няма как да се разгласи. На въпросното заседание е бил и главният прокурор Сотир Цацаров.

Любопитен детайл, който може да е свързан с информацията за "пробив" в системата БАЦИС на Агенция "Митници", обаче се съдържа в документ от ГДБОП от тази есен, пратен в Народното събрание преди изслушване на вътрешния министър Валентин Радев от въпросната комисия. В него се отчита дейността на МВР в противодействието на контрабандата и престъпленията, свързани със сивата икономика. Ето какво пише в него:

През 2017 г. в сферата на противодействие на стоковата контрабанда, от сектор “Киберпрестъпност” - ГДБОП в рамките на съвместен екип за разследване с Македония, е проведена полицейска операция с цел документиране на дейността на международна ОПГ, създала и използвала софтуерен продукт за заразяване на компютърните системи на Агенция “Митници”. Чрез хакерски атаки е извършван нерегламентиран транзит и контрабанда на различни стоки през границата на България, Сърбия, Македония, Румъния и Гърция, като установеният размер на щетите за националния ни бюджет само за 2015 г., е приблизително 10 млн. лв. Предстои установяване на щетите за 2016 г. и 2017 г., като по данни на Агенция “Митници” се очаква размерът им да надвиши този на 2015 г. 

През май бе проведена акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, в която бяха задържани 23-ма граждани, трима от които митнически служители, именно за "хакване" на системата на митниците и манипулиране на данните в нея по начин, по който товари, които не са минавали през границата, да бъдат обявени за минали контрол и облагане. Новината е съобщена официално на страницата на антимафиотите ТУК и от нея става ясно, че разследването е започнало през 2015 г. Но по сигнал на самата агенция "Митници". За създаването на зловредния софтуер, чрез който се е получавал достъп до системите на митниците, бе уличен млад хакер.

Това е същата акция, заради която по-късно се появиха медийни публикации, че родното МВР е конфискувало голямо количество биткойни - история, която бе съпътстваща на хакерската атака в митниците. От Специализираната прокуратура и МВР отрекоха да има подобна конфискация категорично.