Френската филмова легенда Брижит Бардо нападна движението #MeToo с твърдението, че актрисите, които се оплакват от сексуален тормоз, просто си търсят реклама.

„Голямото мнозинство са лицемери и откачени“, казва тя пред френското списание „Пари мач“.

„Огромен брой актриси се опитват да играят съблазнителки, за да получат роли от продуцентите. И след това – за да се говори още за тях – се оплакват, че са били тормозени“, заявява 83-годишната Бардо.

„Аз никога не съм била жертва на сексуален тормоз. И аз винаги съм била очарована, когато някой мъж ми каже, че съм хубава, или че имам малка сладка долна част на гърба“, споделя актрисата, превърнала се за една нощ в секссимвол с ролята си в „И бог създаде жената“ през 1956-а.

Коментарът ѝ идва седмица, след като друга нейна сънародничка и звезда – Катрин Деньов, възмути феминистките по цял свят с твърдението, че мъжете имат право „да атакуват“ жените. Деньов предложи на жените, които се оплакват от „пускане на ръце“ в обществения транспорт, просто да го преодолеят.

Два дни по-късно Деньов (донякъде) се извини за думите си. Или поне се разграничи от мнението на една от останалите известни дами, подписали откритото писмо, според която и при изнасилване жените стигат до оргазъм.

Недоверчива към човечеството

Бардо, която приключи кариерата си в киното през 1973 г., за да се посвети на благотворителност и защита на правата на животните, не за първи път провокира феминистките. И все пак пред списанието тя признава, че така и не е успяла да осмисли какво ѝ се е случило в зенита на славата ѝ през 60-те, когато любовният ѝ живот беше по кориците на списанията.

„Все още ми е трудно да разбера какво стана с мен – казва тя. – Това време, в което нямах контрол над живота си, ме направи много недоверчива към човечеството.“

Бардо казва, че „напоследък няма почти никави контакти с развлекателния бизнес“, освен някое телефонно обаждане от стар приятел, като например Ален Делон.

Вместо това тя се грижи за своите 6 котки, 9 кучета и към 50 други животни във фермата си и убежище за животни близо до Сан Тропе. Казва, че иска един ден да бъда запомнена като „феята-кръстница на животните“.

Подкрепяща крайнодесния Национален фронт, Бардо твърди, че предпочита папа Йоан-Павел II пред папа Франциск и се моли на Дева Мария, която нарича „моята малка дева“. Мечтае, ако някога се прероди, да бъде като „мустанг, този див и свободен кон на американския Запад“.

"Площад Славейков"