"Ще отнеса нещата в съда в Страсбург, няма да ги оставя така. Действията срещу мен дойдоха от прокуратурата съвместно с ДАНС". Това каза за БТА зам.- председателят на Бюрото за контрол на СРС Георги Гатев. Днес стана ясно, че ВАС е отхвърлил жалбата му срещу ДКСИ заради отказа ѝ да възстанови отнетия му от ДАНС достъп до секретна информация.

На практика това означава, че Гатев окончателно е отстранен от поста си в Бюрото и сега Народното събрание ще трябва да вземе решение за прекратяване на мандата му, както и да открие процедура за избор на нов член на контролния орган.

Достъпът му бе отнет след искане на прокуратурата заради данни, че Гатев е нарушил служебните си задължения. Той все още не се е запознал с решението и мотивите на съда.

Решението на ВАС по жалбата на Гатев е окончателно. Делото е секретно.

По време на общо двете заседания на ВАС по казуса ДКСИ така и не представи нито протокол от заседанието, на което е потвърдено отнемането на секретния му достъп, нито някакви други доказателства, фигуриращи в преписката, въпреки че съдът поиска това. Магистратите пък така и не пожелаха да разпитат като свидетел шефа на Бюрото Бойко Рашков.