Държавата пак ще търси инвеститор за АЕЦ "Белене", а  с колко ще скочи цената на тока е въпрос на договорености между частните бизнес субекти.

Това стана ясно днес от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в сутрешния блок на бТВ.

Петкова отрече да е имало натиск върху БАН, на която бе възложено да изготви доклад за различните сценарии за реализирането на проекта за втората АЕЦ, върху който доклад правителството стъпи, за да обяви, че проектът е "жизнеспособен". 

"Категорично такъв натиск няма и няма как да има. Трябва да се направи сериозен анализ за нова мощност. За "Белене" трябва да се чуят всички аргументи. БАН има готовност да представи доклада в енергийна комисия в парламента. Готови сме за този дебат, той трябва да се проведе и да се вземе най-доброто решение за България. Не може да се вземе от един тесен кръг от хора", посочи Петкова.

На въпрос все пак към какво решение клони властта, отвърна:

"Разполагаме с площадка, инфраструктура, оборудване (90% от неговече е тук). Не можем да си позволим грешката от предишното оборудване, което престоя 20 години на площадката и беше върнато на Руската федерация. Затова трябва да оценим каквото имаме. Смятаме да обявим процедура, която да даде възможност на потенциални инвеститори да участват".

По отношение на обявения скок на цената на тока, заради който безпрецедентно бизнесът и синдикатите се вдигат на протест, Петкова посочи, че до 2020 г. бизнесът ще получава държавна помощ, оценена годишно на 270 милиона лева.  

"Но когато става въпрос за цената на електроенергията на свободния пазар, тя се определя от търасенето и предлагането. Бизнесът и търговците ще се договорят, така че не може да се каже какво ще е поскъпването. Електроенергията е стока както всяка друга и когато е на свободния пазар, то цената се определя от търсенето и предлагането. Ако някой има данни за договорки, спекула или картел, да сезира КЗК". - посочи министърът и допълни: "Притеснява ме, разбира се, за информацията за посклъпване на стоките и услугите. Всеки един бизнес ще си изчисли какво е влиянието на енергията в себестойността на продукта си".

Бизнес и синдикати подготвят протести срещу по-скъпия ток за индустрията, който се вдига с 60% от февруари. Предприемачи предупредиха, че поскъпването ще вдигне цените на храните и други стоки, ще доведе до фалити, замразяване на доходите, загуба на работни места в редица отрасли. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев съобщи наскоро, че представители на работодателите са провели среща в Министерството на енергетиката, на която са изложили своите искания. Те настояват да се нормализира начинът на работа на електроенергийната борса, като се увеличи предлагането на електроенергия и се разследват спекулативни, по думите на Велев, сделки.

"Цените на производител са нараснали само с 5%, а на нас ни се предлагат с 50% по-високи. Разликата очевидно е спекула и ние обявихме готовност за съвместни протестни действия. В началото на следващата седмица се събираме и ще координираме своите действия", обяви по БНР шефът на АИК.

В края на миналата година работодатели отново предупредиха, че търговци на електроенергия се опитват да наложат по-високи с 30 до 60% цени на тока. Тогава от Асоциацията на търговците на ток отговориха, че поскъпването на тока за индустрията е резултат от по-високите цени на световните борси на въглищата, природния газ и петрола през изминалата година. На българския пазар има 150 лицензирани търговци на ток и обвиненията за картел и спекула са необосновани, казаха оттам.