"С промените в новия закон за охранителната дейност ние на пракитка официално оправдаваме МВР.

Въвеждането на новите права по никакъв начин не гарантира на хората сигурността, живота и здравето. 

И се въвежда още един лост за корупция.

Вчера едва ли не бяха написани имената на фирмите, които ще участват в консултативния съвет."

С тези думи депутатът Иван Иванов от БСП коментира в студиото на Нова тв приетия вчера окончателно от НС Закон за частната охранителна дейност.

Маноил Манев от ГЕРБ бурно му опонира, че давайки право на кметовете директно да сключват договори с охранителни фирми, мнозинството не абдикира от охраната на обществения ред - напротив, ставало въпрос само за охрана на инфраструктурни обекти: паркове, зали, спирки...

"Не може във всеки парк постоянно да има полицаи. Полицаите имат и функции по разкриване на престъпления, по движение по пътищата – имат много задачи. От това може да ги освободим, ако кметът или общината прецени, че трябва охрана на тази инфраструктура", каза Манев.

Какот е известно, една от новостите в закона е възможността общинските градоначалници пряко да договарят с фирми от бранша охраната.

На това Иванов саркастично отбеляза:

"На кметовете им се дава възможноста да си определят фирми, да си определят спонсори за изборите и т.н. А с МВР няма обществена поръчка."

Той обвини ГЕРБ и в сътресение на пазара на труда, тъй  като немалка част от общините имат в момента свои охранителни звена, които извършват тази дейност. На това Манев каза, че тези хора ще останат на работа.

В живо включване известният като "селския шериф" Росен Русанов - кмет на плевенското с. Буковлък нарече мерките "абсолютно неадекватни".

"Няма никакъв смисъл това нещо - държавата абдикира - заключи кметът, който е истинска знаменитост заради реда, който поддържа в шареното етнически село. - Институцията, която трябва да се грижи за обществото и е дала клетва, че ще прави това, се оттегля и дава право на частните фирми. За селата няма пари за това нещо."

На това Манев отбеляза, че законът дал правомощия на частните гардове за задържане и използване на физическа сила и помощни средства. Нямало да се налага кметовете на села да плащат, а кметовете на общини ще преценят "дали могат да си позволят това от бюджета", каза още герберският депутат.