Григор Димитров за втора поредна година си осигури участие във втората седмица на Откритото първенство на Австралия по тенис.

В мач от третия кръг българинът преодоля руснака Андрей Рубльов след 6:3, 4:6, 6:4, 6:4 след малко повече от 3 часа. Третият в световната ранглиста бе губил веднъж от Рубльов - през миналата година на US Open, при това с 0:3 сета.

В следващия кръг - на осминафинал, първата ни ракета ще спори с победителя от двубоя Ник Кириос - Жо-Вилфред Цонга, който е по-късно днес.

Мачът с Рубльов, както и предишния с Макензи Макдоналд (САЩ), отново няма да се запомни като един от най-добрите за Григор. Играта му беше на приливи и отливи, като той направи цели 15 двойни грешки, много непредизвикани и нисък процент реализиран втори сервис.

Все пак Димитров запази хладнокръвие в решителните моменти, характерът и по-големият опит пак си казаха думата и бяха решаващи за успеха.

Никак не е за пренебрегване фактът, че срещата се игра при 40 градуса на сянка на централния корт "Род Лейвър", на който нашият представител излезе за трети пореден път тази година. А ако следващият му съперник е Кириос, отново ще спори там.

Мачът с Рубльов започна отлично за 30-ия в световната ранглиста, който проби откриващия сервис гейм, и то още от първата възможност. Последва затвърждаване. Това не срина Димитров, който първо намали, а след това върна брейка.

В следващите си две подавания Гришо имаше колебания, но някак ги измъкна. В осмия гейм той получи шансове за ключов брейк и грабна третия - 5:3. Затвори за 6:3 и поведе в сетовете.

Втората част имаше по-различно начало, а краят бе с обратния знак. Този път Григор проби за 2:1 и поведе с 3:1, а след това и с 4:2. Последваха четири поредни спечелени гейма за Рубльов и изравняване на сетовете след 6:4. И цели два брейка на негова сметка. На скамейката хасковлията разкъса фланелката си, но въпреки това не си позволи да хаби много емоции.

А серията на Андрей продължи в третата част за 1:0. Все пак Димитров най-накрая взе подаването си и спря устрема на своя съперник. При 3:2 Рубльов отново се възползва от подаръци на българина и взе аванс с 4:2. Радващо е (и може би ключово!), че най-добрият ни тенисист направи моментален рибрейк, а след това изравни.

Този път Григор наниза четири поредни сервис гейма и си върна водачеството в сетовете - 2:1. Любопитно е, че когато сервираше за частта при 5:4, най-добрият спортист на България за 2017-а допусна цели три двойни грешки, което направи гейма доста продължителен.

А от този момент до края на мача качеството на играта на Андрей Рубльов падна значително. Личеше, че талантливият руснак, който скоро ще бъде доста по-напред от № 30, губи нервната битка.

Димитров обаче също изпитваше амплитуди в действията си, което му попречи по-бързо да приключи мача.

В три поредни гейма на свой сервис Рубльов имаше големи проблеми и даваше точки за пробив, но № 3 в света не се възползваше. При 3:3 Григор също даде цели три възможности на опонента си (отново с 3 двойни грешки!), но все пак съумя да оцелее.

И най-накрая успя да пробие за 4:3. Това имаше решаващо значение. Но краят на срещата пак бе изпитание за двамата тенисисти, техните щабове и фенове.

Григор Димитров отрази майсторски две точки за пробив, а при първия мачбол сложи точка след атрактивно разиграване - 6:4 и 3:1.

„Чувствах се добре физически. Знаех какво да очаквам от двубоя и от Рубльов. На моменти той беше по-изтощен физически и това ми помагаше да стоя по-добре на корта. Очаквах своите шансове, особено когато бях от страната на вятъра. Мисля, че покривах добре корта, заяви първата ни ракета след срещата. - Това е важното за мен - когато нещата не вървят, да намирам начин да печеля. Андрей е страхотен играч, победи ме в Ню Йорк. Имах критични моменти, но успях да се справя и да вкарам няколко първи сервиса. Това ми помогна много. Условията за игра не ме интересуват. Дали е топло или студено, няма значение. Каквото е за мен, това и за него. Това е спецификата на моята работа. Рубльов беше избрал добра тактика, но аз се възползвах от шансовете си, за да остана в геймовете. Просто се концентрирах в следващата точка, забравях случилото се преди това. Пак казвам, Андрей игра отлично, но аз съм щастлив, че продължавам.“