И все пак - депутатите са напът да разрешат застрояването в ниви, чието предназначение е било сменено, но сроковете за старт на строеж са изтекли и въпросните земи трябва са се превърнат отново в ниви. Това е третият пореден опит за промяна на текста от Закона за опазване на земеделските земи, откакто е формиран 44-ия парламент и ГЕРБ и "Обединените патриоти" са на власт в коалиция. Предходните доведоха до протести с мотива, че се подготвя застрояване на Черноморието.

За какво иде реч

Според действащите текстове в Закона за опазване на земеделските земи всички собственици на ниви, които са минали през процедура за смяна на предназначението и право на строеж преди 2011 г., но не са започнали строеж, губят статута на земите си и те отново се превръщат в земеделски. Срокът за старт на строеж в тези случаи изтече на 23 май 2017 г. - поставен от Народното събрание през 2011 г. За да се реализира оттук нататък в тези земи строеж, то трябва да се премине наново през процедурата за смяна на предназначението им за превръщане в урегулиран имот, в който може да се строи.  

Предисторията

Първоначално през май депутатите от "Обединени патриоти" и ГЕРБ предложиха поправка, с която срокове за реализация на строителните намерения да се удължи с 3 години. Това бе една от първите законодателни инициативи на новото мнозинство. Заради обществено недоволство и протести, избухнали едва на 13-ия ден от създаването на кабинета "Борисов 3", ГЕРБ оттеглиха подкрепата си от проекта, макар той да бе подписан от председателките на бюджетната и на земеделската комисия Менда Стоянова и Десислава Танева. Така уж темата с въпросните промени бе приключила. Този сюжет се разиграваше през май, а природозащитниците видяха нов опит за разрешение за презастрояване по Черноморието.

Малко преди Коледа обаче депутатът от "Обединени патриоти" Йордан Апостолов реанимира темата. Използвайки "любимата" законотворческа техника, той внесе същите промени в Закона за опазването на земеделските земи чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за посевния и посадъчния материал. Предложението дойде по време на заседание на земеделската комисия между първото и второто четене на законопроекта.

Мотивът на Апостолов: промяната е нужна, защото имало хора, които заради икономическата криза не успели да започнат строежи в имотите си, които били "наказани за това, че не са предприели икономическа активност в период на жестока криза и главоломен спад на доходите". 

Тогава против новото внасяне на промяната се обявява Зорница Желева, главен експерт в Дирекция "Поземлени отношения" в земеделското министерство: 

"Както всички вие знаете, земята е основно национално богатство. Сроковете са въведени, тъй като се наблюдаваше през 2008-2009 г. изключително засилена промяна на предназначението на плодородни, високи като категории поливни земеделски земи, което в най-честия случай се правеше със спекулативна цел. Променя се предназначението, изчаква се благоприятен момент за продажба, но не и с цел реализиране на конкретни инвестиционни намерения. В момента продължава неограничено поне с тези срокове. В момента тези срокове се явяват рестриктивни по отношение на действителното реализиране на дадени инвестиционни намерения."

Нов доклад на комисията по земеделие

Миналата седмица промените в закона за посевите влязоха в пленарната зала, а с тях и промяната в Закона за опазване на земеделските земи, направена от Апостолов. Залата обаче отхвърли предложението му. Поискано бе прегласуване.

Макар тези текстове да бяха отхвърлени на второ четене в пленарната зала преди седмица, първоначално бе предложено те да бъдат прегласувани поради технически причини. Впоследствие прегласуването бе заменено с "връщането" на закона в земеделската комисия, която да гласува допълнителен доклад. Въпросният допълнителен доклад вече е готов и според присъствали на заседанието на комисията предложените в него текстове са били одобрени от всички приствали депутати с изключение на представителите на ДПС.

Без нови такси за смяна на предназначението на земеделски земи

Новият текст гласи, че заинтересованото лице, което е загубило урегулирания статут на земя заради изтеклите срокове за старт на строеж, може да поиска потвърждаване на решението за превръщането на имота в такъв за неземеделски нужди - тоест в него да може да се строи отново. Комисията, която проверява всеки от случаите, може да потвърди или да постанови отказ, който отказ подлежи на съдебен контрол. Потвърждаването на смяната на предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди обаче ще става без да се плаща нова такса. Ако според действащите разпоредби таксата, планена при първоначалната смята на предназначение на земята е била по-ниска - то заявителят доплаща разликата със сегашните тарифи. Или държавата му връща пари - ако таксата преди е била по-висока, отколкото сега.

Правилото ще важи и за собствениците на имоти, срокът за които е изтекъл на 23 май 2017 г. Те ще могат да поискат също потвърждение на стария си документ за смяна на предназначението, както и преизчисление на таксите, решиха депутатите.