Идеята да бъде криминализирано разпространяването на неверни слухове за банките в България бе сериозно разкритикувана от международната организация "Репортери без граници".

"С приемането на тази поправка се надявате да защитите банковия сектор, който е в голяма криза. Но на практика ще го превърнете в тотално обкръжена от стени крепост, която не дава обяснение на никого."

Това предупреждава генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар в специално писмо до българските депутати (виж оригинала на писмото ТУК).

"Това е много тревожно", пише още Делоар. "Кой журналист ще дръзне да изпълни мисията си, дори когато е убеден във фактите си, ако над главата му виси заплаха от затвор? Как журналистите да докажат на съдия, че статиите им не са "фалшиви или подвеждащи", особено – както е в огромното мнозинство случаи за клевета – когато водещо е доброто намерение на журналиста, а не тоталната прецизност на всичко в статията? И, накрая, как журналистите да са сигурни, че съдиите при дискретното взимане на решенията си няма да отсъдят, че реакцията в обществото представлява "паника"?

В писмото се припомня, че банките и финансовите институции са защитени от злоупотреби и ексцесии не повече от който и да било друг сектор на българското общество и че работата на медиите е да предупреждават хората за тези проблеми и да обясняват как работи секторът, защото за просперитета на страната е много важно обществото да разбира какво става.

Писмото завършва с констатацията, че свободата на информацията в България е в лошо състояние. Делоар припомня, че сме на 100-о място от общо 180 държави в индекса за свобода на печата на "Репортери без граници". Страната ни е последна по този показател в целия Европейски съюз.

"Вашето задължение е да подобрите вашето класиране, а не да го влошите", се казва в края на посланието.